Bursa Lokumu Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda Blue tarafından 2 Mart 2011 tarihinde açılan konu


  1. Bursa Lokumu tarifi,bursa lokumu yapılışı,bursa lokumu,cevizli bursa lokumu,cevizli lokum

    [​IMG]

    Bursa'lılar bilir kına gecelerinin vazgeçilmez lezzetidir.Kına gecesi yapan ev sahibi misafirlerine bu lokumdan ikram eder.Çocukluğumda birkaç kez yemek nasip olmuştu.;)Nasıl bir lezzettir o...:f40:

    MALZEMELER

    1 su bardağı su, süt veya yoğurt
    1 su bardağı sıvı yağ
    2 yumurta (sarıları üzerine kullanılacak)
    1-2 yemek kaşığı şeker
    2 tatlı kaşığı tuz
    1 küp yaş maya ( 1 su bardağı ılık suda çözülmüş)
    Aldığı kadar un
    Bu malzemeden hamur yapıp üzerini örtüp mayalanmaya bırakıyoruz.


    YAPILIŞI


    Mayalanmaya bıraktığımız hamur iki katına çıktığında hamuru iki parçaya bölüyoruz..Bir parçayı yağlanmış zeminde ellerimizi yağlayarak yarım cm. kalınlığa gelene kadar büyütüyoruz..
    İç malzeme için sos kullanacaksanız kaşık yardımı ile sosu her yerine sürüp sıkı bir rulo yapıyoruz.
    Eğer klasik Bursa lokumu istiyorsanız bir çay kaşığı kadar yeni bahar, 1 çay kaşığı tarçın (arzuya bağlı) ve 1 su bardağı dövülmüş cevizi hamurun her yerine serpip rulo yapıyoruz.
    ruloyu 2 parmak kalınlığında dilimliyoruz ve kesik yerleri üste gelecek şekilde sıkıştırmadan tepsiye sıralıyoruz..
    Bir süre tepsi mayasının gelmesini bekleyip, üzerine 2 kaşık suyla karıştırdığımız yumurta sarılarını sürüp 200 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz.
    Piştikten sonra üzerinin kurumaması için mutfak bezine sarıyoruz..

    Not: Orjinal Bursa lokumu yapmak için hamurun su, tuz, un ve mayadan yapılması gerekiyor.
    daha pratik bir yol denemek isterseniz fırından hazır ekmek hamuru alıp denemenizi tavsiye ederim.
    Ayrıca iç malzeme olarak ceviz dışında, dövülmüş susam veya haşhaş kullanabilirsiniz..
    yerken yanında siyah zeytin ve çay bulunması mecburidir.. :)