Bumbar Dolması Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda Sitem tarafından 27 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Mumbar Dolması Tarifi Resimli
    Mumbar Dolması Tarifi
    Bumbar Dolması Tarifi
    Bumbar Dolması nasıl yapılır

    Bumbar Dolması Tarifi Resimli

    [​IMG]

    Malzemeler

    İç Harcı (2 Adet Koyun Mumbarı için);

    2 Su Bardağı Pirinç
    3 Adet (Orta Boy) Soğan
    250 Gr. Orta Yağlı Kıyma
    1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
    1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
    Tuz ve Karabiber

    Mumbarın Temizlenmesi;

    Mumbarın bir ucu musluğa tutularak, ilk önce kaba pisliğinden arındırılır. Bir kebap şişi (veya normal örgü şişi olabilir) yardımı ile mumbar "ters-yüz" edilir.
    Mumbar, kesme tahtasının üzerine konur, bıçağın tersi ile üzeri kazınarak iyice temizlenir. Bu işlem sırasında sık sık suya tutulur ve kazınan ince pislikler yıkanır.
    Mumbarlar, bir kaba konur ve tuz ile 2-3 dk. ovulur.
    Son olarak mumbarlar, soğuk su ile iyice durulanır, bu işlem 2-3 kez tekrar edilir.

    İç Harcının Hazırlanması;

    Soğanlar minik minik doğranır, pirinçler yıkanır ve kıyma, salçalar, tuz karabiber eklenerek yoğrulur. (Malzemelerin sadece karışması yeterlidir, köfte harcı gibi özleşmesine gerek yok)

    Yapılışı

    2 adet soğan ve yarım limon irice doğranır, mumbarlar ile birlikte bir kaba konur ve 2-3 dk. boyunca iyice ovulur. Soğuk su ile durulanır.
    Son olarak bir miktar tuz ile 1-2 dk. ovulur ve durulanır.
    Yine bir şiş yardımı ile, yağlı tarafı içe gelecek şekilde, "ters-yüz" edilir. Bu işlem, musluğun altında yapılırsa daha kolay olur. Ters-yüz edildikten sonra bir kaç kez durulanır ve bir kevgirde suyu süzülene kadar bekletilir.
    Mumbarın bir ucu hafifçe içeri kıvrılır, kabak oyacağının iç kısmına harç konur ve mumbarın içi çok sıkı olmayacak ve arada boşluklar bırakacak şekilde doldurulur. (Çok sıkı doldurulursa pişerken patlar)
    Doldurma işlemi bitince, iki ucu birleştirilerek iple bağlanır.
    Mumbarlar bir tencereye konur ve üzerini 3cm. geçecek kadar su eklenir. Bir şiş yada çatal yardımı ile üzerine delikler açılır. Kaynadıktan sonra, altı kısılarak, ağır ateşte pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
    Mumbarlar pişerken, sürekli kontrol edilmeli ve su seviyesi eksildikçe, kaynar su eklenmelidir. Ayrıca pirinçler şiştikçe zaman zaman mumbarlarda çatal ile yeni delikler açılmalıdır. (Düdüklü tencerede pişirilecekse, önceden bol bol delinmelidir.)
    Piştikten sonra bir kevgire alınır ve suyu süzdürülür. (Bu şekilde buzlukta uzun süre saklanabilir)
    Servis edileceği zaman, zeytinyağında kızartılmalı ve mutlaka sıcak servis edilmelidir.