Buğdaydan Neler Elde Edilir?

Konusu 'Sözel Dersler' forumundadır ve HazaN tarafından 19 Mayıs 2011 başlatılmıştır.

  1. HazaN

    HazaN Admin Yönetici Admin

    Katılım:
    21 Nisan 2007
    Mesajlar:
    21.733

    Buğdaydan neler yapılır
    Buğdaydan elde edilen ürünler


    Kepek (tahılın dış katmanı)
    Tohum (çekirdeğin içindeki embriyo)
    Unsu öz (endosperm: beyaz un yapılan bölüm)






    Öğütme esnasında, bu üç kısım birbirinden ayrılır ve farklı tip unlar elde etmek için farklı biçimlerde tekrar birleştirilir
    6 tip buğday vardır:
    Sert kırmızı kışlık
    Yumuşak kırmızı kışlık
    Sert kırmızı yazlık
    Yumuşak kırmızı yazlık
    Yumuşak beyaz
    Durum buğdayı




    Yapılan işlemlerde çıkacak son ürün buğdayın özellikleri düşünülerek belirlenir; özellikle buğdayın gluten ve protein miktarı gözönüne alınır

    Buğday ne kadar sert olursa, un o kadar çok protein içerir Yumuşak, düşük proteinli buğdaylar kek, kurabiye, hamur işi, bisküvi ve şehriyede kullanılır

    Sert, yüksek proteinli buğdaylar ise ekmek yapımında kullanılır

    Durum buğdayı ise makarna üretiminde kullanılır