Brezilyanın En Ünlü Yemekleri

'Ülkeler' forumunda Masal tarafından 24 Temmuz 2012 tarihinde açılan konu


  1. Brezilyanın Mutfak Kültürü


    Brezilya Yemekleri



    Brezilyanın yemek kültürü her bölgenin yapısına, bölgeye yerleşen Avrupalıların kökenlerine göre farklılık gösterir. Genel olarak ülke mutfağının kökeni Afrikalı kölelerin efendilerinin sofralarından kalanlarla karınlarını doyurmak zorunda oldukları günlere gider.

    Göçlerle birlikte Brezilya’ya gelen her etnik grup beslenme alışkanlıklarını ve mutfaklarını da ülkeye taşımış. Aynı zamanda bulundukları ülkenin topraklarında yetişen yiyecekleri de kendi mutfaklarına uygulamışlar. Örneğin; Portekizliler zeytinyağı, morina balığı ve sarımsağı, Afrikalılar ise baharatlarını beraberlerinde getirmişler.

    Brezilyanın ulusal yemeği Feijoada 'dır. Feijoada, fasülye anlamına gelir her ailede haftada bir kez mutlaka pişer. Salçalı domuz, sığır eti ve barbunya fasulyesi ile pişiriliyor. Yemeğin yanında garnitür olarak pirinç, lahana gibi yiyecekler yeniyor. Üzerine fasulye, limon, biber, manyoka unu ve portakal dilimlerinden hazırlanmış bir sos dökülüyor. Cumartesi günü tüm lokantalarda öğle yemeği olarak bu yemek çıkarılıyor.

    Yengeç, istakoz ve karides dışındaki deniz ürünlerine ise pek rağbet etmiyorlar. Sadece kıyı bölgelerinde kızarmış balık, kalamar ve ahtapot yaygın olarak tüketiliyor.

    Brezilya’da günün her saati, “cafezinho” adı verilen küçük fincanlarda kahve içiliyor. Bununla birlikte içine şekerkamışından elde edilen sert ve hoş kokulu “cachaca” alkolü katılmış “batida” adı verilen bir aperatif meyve suyu da sıklıkla tüketiliyor. Et yemeklerinin yanında ise kaliteli sek şaraplar tercih ediliyor.

    Ülkede çeşit çeşit soslar, baharat, palmiye yağı ve hindistancevizi kullanımı yaygın. Kuzeyde, Para ve Maranhao bölgelerinde gerçek kızılderili mutfağı ortaya çıkıyor. Kaplumbağaları, iguanaları, yılanları, balıkları, yosunları, bitkileri ve ülkenin her yanında tüketilen manyokayı tatma olanağı sağlıyor. Madenierin bulunduğu orta kesim, av, hayvancılık, fasulye, pirinç, ve mısır üretim bölgesi. Burada daha çok fasulye, manyoka unu, pirinç ve güneşte kurutulmuş et tüketiliyor.