Boza

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 13 Eylül 2008 tarihinde açılan konu


  1. --------------------------------------------------------------------------------

    Boza (12 kisilik)

    Malzemeler
    2 bardak bulgur
    20 bardak su
    2 corba kasigi tarcin
    yarim bardak yogurt
    yarim tatli kasigi kuru maya(pakmaya)
    2.5 corba kasigi seker
    2 corba kasigi un
    1 tatli kasigi vanilya

    Yapilisi....

    Bulguru büyükce bir tencereye koyup 11 bardak su ilave edip
    kapagini kapatip oda sicakliginda 1 gece dinlendirin.Bu islemi
    gerceklestirdikten sonra kisik ateste 2 saat kadar pisirin.
    Mutfak robotuna koyup iyice cekip süzgecten gecirin.Bu elde
    ettigimiz karisimi ibuzdolabina koyun.Süzgec üzerinde kalan
    bulguru yeniden tencereye koyup 8 bardak su ilave edip
    kisik ateste 1 saat daha pisirin ve yeniden süzgecten
    gecirip buzdolabina koyun....
    Unu kücük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun
    ve kisik ateste sürekli karistirmak suretiyle koyulasincaya kadar
    pisirin..Atesten cekip icine 2 corba kasigi seker koyup eriyinceye dek karistirin..
    bu karisim ilik hale gelin icine yogurt katin....
    Mayayi 1/4 bardak ilik suda ezip 5 dakika kadar bekletin ve yogurtlu
    karisima ilave edin.Ilik ortamda yarim saat bekletin bu islemi
    yaptiktan sonra mayali karisimi ezmis oldugumuz bulgura karistirip
    oda sicakliginda 1-2 gün bekletin ve ara sira karistirip iyice
    mayalanmasini saglayin...
    Vanilya ve kalan sekeride ekleyip eriyene kadar karistirin.
    tarcin ile süsleyerek servis yapabilirsiniz..

    Yapilisi uzun ama bu zahmete deger..Mayalanma süresini
    iyi ayarlamak aroma acisindan önemli..1 yada 2 gün icinde
    kivamini aliyor.Bu süreyi asarsaniz eksimsi bir tat olusabilir.
    bazilari eksi sever ama siz karistirdiginiz zaman tadina
    bakin...Simdiden afiyet olsun.Bu kis gecti artik diyenere
    önümüzdeki kis icin bir tarif.....