boza nasıl yapılır

'Sorun Cevaplayalım' forumunda HazaN tarafından 27 Ocak 2011 tarihinde açılan konu


  1. Evde boza nasıl yapılır?

    BOZANIN MALZEMELERİ
    Boza yemeği resmi 4 su bardağı bulgur
    3 su bardağı şeker
    1 kahve fincanı boza
    1 paket vanilya
    BOZANIN YAPILIŞI
    Bulgur üzerini geçecek kadar su ile beraber tencereye alınarak şişmesi için bir gece bekletilir.
    Daha sonra üzerine su ilave edilerek iyice ezilene kadar haşlanır.
    Tülbentten geçirilerek süzülür.
    İçine bir su bardağı şeker ve boza eklenerek mayalanmaya bırakılır.
    Mayalandırma sırasında sık sık karıştırılır.
    Kokusu istenen kıvama geldiğinde şeker ve vanilya eklenerek eriyene kadar karıştırılır.
    Daha sonra şişelere boşaltılarak buzdolabında saklanır.
     



  2. Malzemeler :

    12 kişilik

    2 bardak bulgur
    21 bardak su
    2 çorba kaşığı un
    ½ bardak yoğurt
    ½ tatlı kaşığı kuru maya
    2,5 çorba kaşığı şeker
    ½ çorba kaşığı vanilya
    2 çorba kaşığı tarçın

    Hazırlanışı :
    Bulguru büyük bir tencereye koyup 12 bardak su ile üzeri kapalı olarak oda sıcaklığında 1 gece bekletin. Kısık ateşte 2 saat pişirin. Mutfak robotuna koyup çekin ve süzgeçten geçirin. Karışımı buzdolabına koyun.

    Süzgeçin üzerinde kalan bulguru yeniden tencereye koyun ve 8 bardak su ilave edip kısık ateşte 1 saat daha pişirin. Süzgeçten geçirip buzdolabına koyun.

    Unu küçük bir tencereye koyup üzerine 2/3 bardak su koyun ve kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşıncaya dek pişirin. Ateşten alıp içine 2 çorba kaşığı şeker koyup eriyinceye dek karıştırın. Ilıyınca içine yoğurt katın.

    Mayayı ¼ bardak ılık suda ezip 5 dakika bekletin ve yoğurt karışımına katın. Ilık ortamda 30 dakika bekletin.

    Mayalı karışımı ezilmiş bulgura ekleyip oda sıcaklığında yaklaşık 1-2 gün bekletin ve ara sıra karıştırın. Vanilya ve kalan şekeri ekleyip şeker iyice eriyinceye dek karıştırın. Tarçınla servis yapın.

    Bu karışım buzdolabında 2-3 gün bekletilebilir.