Bonsai

'Bunları biliyormusunuz' forumunda birbenbir tarafından 29 Mart 2011 tarihinde açılan konu


  1. Bonsai aslında bir bitki türü değil, Japon minyatür ağaç süsleme sanatına verilen addır. Ancak yanılarak da olsa pek çok ülkede minyatür ağaçlara genel olarak Bonsai adı verilmektedir. Bonsai sabır, özveri ve ilgi gerektiren bir uğraştır. Yaprakları küçük olan ağaçlar ve ağaç saplı bitki türleri seçilerek küçük saksılara ekilirler ve sürekli bakımı yapılarak küçük bir ağaç görünümü kazandırılırlar. Bizlerin satın aldığı hazır Bonsai ağaçcıkları aslında bu işlemleri ticari amaçlarla uygulayan çiçekçiler tarafından seçilmiş, saksıya ekilmiş ve minyatür bir ağaç görünümü kazandırılmışlardır. Kişinin bu hazır ürünleri satın almak yerine, uygun ağaçların sürgünlerini kestikten sonra bir saksıda kök vermesini sağlaması ve zaman içinde ağaç görünümünü vermesi mümkündür. Hemen her ağaç türü Bonsai sanatı için malzeme olarak kullanılabilir.

    Dalları toplamak için en uygun mevsim bahar mevsimidir. Kesilen dalların 5-10 cm uzunluğunda ve 2-5 mm kalınlığında olması gerekmektedir. 15 cm derinliğinde altı delik bir saksı başlangıç için uygun olacaktır. Bu saksının yarısı için mucur kalan yarısı için de yarı yarıya gübre ve pişirilmiş kil parçacıkları karıştırılır. Sürgünleri aralıklı olarak ektikten sonra su verin. Toprak karışımınızın nemli ancak asla ıslak olmaması ve suyun saksıda birikmemesi ve süzülerek delikten akması gerekmektedir. Her gün az bir miktar su vererek bunu sağlamanız mümkündür. Saksınızı güneş ışığından uzak tutun ve dalların kök salarak büyümeye başlamalarını bekleyin. Dalları kısaltarak şekillendirmek için genellikle bir sonraki bahara kadar beklemek gerekmektedir.