Bol Tahıl Ekmeği Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda ZORBEY tarafından 29 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Bol tahıl ekmeği nasıl yapılır
    Resimli Tahıl ekmeği tarifi
    Bol Tahıl ekmeği resimli tarif
    Bol Tahıl ekmeği yapılışı

    [​IMG]

    Bol Tahıl Ekmeği

    Soğuk et tabağımın yanında olmazsa olmaz bir ekmek. Somon füme, rosbif hatta salam ile ikram edebileceğiniz leziz bir ekmek. Sağlıklı yemek isteyenler için kahvaltı için de tavsiye edilir.

    Malzemeler:

    1½ bardak beyaz un

    1 bardak tam buğday unu

    1 bardak çavdar unu

    ¼ bardak mısır unu

    1½ tatlı kaşığı instant kuru maya

    1 tatlı kaşığı tuz

    2 çorba kaşığı pekmez

    1½ bardak su, oda sıcaklığında

    1 çorba kaşığı tereyağı, yumuşak




    Elde Yapılışı:

    1. Eğer elle yapıyorsanız unları , tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu, pekmezi ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unları, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu, pekmezi, tereyağını ilave ederek hamurunuzu 3-4 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    3. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanmaya bırakın.

    4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle 2-3 dakika yoğurun ve iyice yağlanmış 12cm x 21cm x 8cm ebatlarında bir ekmek kalıbına yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin.

    5. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 50 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.



    Makinede Yapılışı:

    1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak suyu ve pekmezi koyun. Unları bir kaşıkla serperek suyu örtecek şekilde ilave edin. Tuzu ve yumuşatılmış tereyağını unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unların ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    3. Tahıl ekmek, 750 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.

    4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

    5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    6. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.