Biralı Ekmek Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda ZORBEY tarafından 29 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Biralı ekmek nasıl yapılır
    Resimli Biralı Ekmek Tarifi
    Biralı Ekmek yapılışı
    Biralı Ekmek Resimli Tarif

    [​IMG]


    Malzemeler:

    1 bardak tam buğday unu

    2 bardak beyaz un

    1¼ bardak iyi kalite bira, oda sıcaklığında

    30 gram tereyağı, eritilip ılıtılmış

    1½ tatlı kaşığı instant kuru maya

    1 tatlı kaşığı tuz

    1 büyük somun



    Elde Yapılışı:

    1. Eğer elle yapıyorsanız unları, tuzu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki birayı ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    2. Eğer mikser ile yapıyorsanız, mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unları, tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki birayı ve tereyağını ilave ederek hamurunuzu 6–7 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.

    3. Hamurunuzu evin ılık bir yerinde 1 saat boyunca mayalanmaya bırakın. Bu sürede hamurunuzun hacmi iki katına çıkacaktır.

    4. Hazırladığınız hamuru mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarlayarak büyük oval bir beze haline getirin. İyice unlanmış fırın tepsisine yerleştirin ve 1 saat daha kabarması için bekletin. Ekmeğinizin üstüne un serpip keskin bir bıçakla ½ cm derinliğinde 3-4 çizgi çizin.

    5. Ekmeğinizi fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba ½ bardak su ilave edip fırının arka köşesine uygun bir yere yerleştirin.

    6. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 25 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.



    Makinede Yapılışı:

    1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak, hazneye ilk olarak birayı ve tereyağını koyun. Unları bir kaşıkla serperek birayı örtecek şekilde ilave edin. Tuzu unun üzerine haznenin bir köşesine yerleştirin. Unların ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    3. Beyaz ekmek, 500 gram, orta kızarıklık seviyesini seçerek makineyi çalıştırın.

    4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

    5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    6. Pişme sinyalinden 5 dakika sonra, kalın bir fırın eldiveni kullanarak hazneyi makineden çıkarın. Ekmeği plastik bir bıçak yardımıyla kenarlardan ayırıp bir soğutma teline veya ızgara üzerine alın. 30-40 dakika beklettikten sonra kesin.