biber dolması tarifi etsiz

'Damak Keyfi' forumunda Büsra tarafından 12 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. biber dolması tarifi etsiz



    [​IMG]



    Gerekli malzeme:

    (1/2 kilo yeşil biber için).
    -Bir su bardağı pirinç,
    -iki orta boy sağan,
    -su bardağının yarısından biraz daha az zeytinyağı,
    -bir tatlı kaşığı şeker,
    -1/2 kahve vincanı çam fıstığı,
    -1/2 kahve fincanı siyah kuru üzüm,
    -tuz, karabiber, nane, dereotu, maydanoz,
    -bir küçük domates ya da 1/2 kahve fincanı salça.


    Hazırlanması:

    İki soğanı soyarak, yıkayın, sonra ince ince kıyın. Küçük bir kabın içine zeytinyağını dökerek soğanları içine koyun ve küçük bir ateşte soğanlar pembeleşinceye kadar pişirin. Bu arada pirinci sıcakça suya koyarak, su soğuyuncaya kadar içinde bekletin.Soğanlar zeytinyağının içinde iyice pembeleşince, suda bulunan pirinci bir süzgeçten geçirerek aynı kabın içine koyun. Üzerine bir bardak ılık su, tuz, şeker ve biber koyarak yeniden küçük ateşte pişirin. Bu arada üzerine, kabuğu ayıklanarak küçük parçalara bölünmüş taze domatesi ya da salçayı da koyun. Pirinç suyu tamamen emince, kuru üzümleri, çam fıstığını, ince ince kıyılmış nane, dereotu ve maydanozu da ekleyin, iyice karıştırdıktan sonra ateşi söndürün.
    Yeşil biberleri, iyice yıkayın, saplı kısımlarını bir kapak gibi kesin, içindeki çekirdekleri iyice temizleyin. Dolma içi hazır olunca biraz soğumasını bekleyin, sonra biberleri doldurun. Ancak tepeleme doldurmayın çünkü pirinç piştikçe kabarır. Dolmalık pirinçle doldurulan biberlerin üzerine yuvarlak birer dilim domates koyun, sıkıştırmadan dik olarak, yanyana, geniş, yayık bir tencerenin içine yerleştirin. Üzerine iki bardak su koyarak kapağını kapatarak tencereyi ateşe koyun. Küçük ateşte pişirin. ‘Biberler iyice yumuşayıp, tenceredeki suyu tamamen eminceye kadar ateşte tutun.Ateşi kapatınca tencerenin içinde soğumaya bırakın.

    Alıntı..