Besinleri Doğru Saklama Yöntemleri

'Zaman Tüneli' forumunda Eylem tarafından 16 Mayıs 2016 tarihinde açılan konu

  1. Eylem

    Eylem Editör Site Yetkilisi


    Besinleri Doğru Saklama Yöntemleri

    [​IMG]
    Besinlerin doğru saklama yöntemleri hakkında birçoğumuz yeterince bilgi sahibi değiliz malesef.Besinler nasıl saklanmalı özellikle sebzeler ve meyveler nasıl saklanmalı?Besin değerlerini korumak için aldığımız besinleri nasıl muhafaza edeceğiz kısaca bu konu hakkında bilmeniz gerekenleri aşağıdaki yazımızda öğrenebilirsiniz.

    Doğru yöntemlerle saklamak şartıyla bunlar gerçekten hayat kurtarıyor. Hele çalışan bir kadınsanız daha da önem kazanıyor.Saklama süresi ürünün içerdiği yağ ve su miktarı ile değişir, yağ miktarı arttıkça saklama esnasında yağlar bozulur.Sebzelerin saklanma süreleri farklı; domates,marul ve ıspanak 4-7 derece arasında 2-3 gün, bakla,taze fasulye ve bezelye 3-4 gün dolapta durabilir.

    Elma,armut,limon ve portakal 1-2 hafta, kayısı,üzüm,şeftali 4-5 gün, çilek ve kiraz 1-2 gün buzdolabında kalabilir.
    Ayrıca Et, tavuk ve balıkta ise dikkat etmek şart, dondurucudan çıktığında oda sıcaklığında çözerseniz bakteriler çoğalır. Tezgahın üzerinde, sıcak suda veya kaloriferin üzerinde kesinlikle çözdürmeyin. Birçoğunu zaten çözmeden pişirebilirsiniz. En doğrusu bir gün önce derin dondurucudan soğutucuya indirerek çözmeniz, mikrodalga da sağlıklı olur.

    Dolaba koyarken poşetlerinden çıkarmak,yıkamamak ve nemlerini kaybetmemesi için temiz kağıt havlulara sarmak gerekir. Sebzeleri mevsiminde dondurmak gerekir. Önce sıcak suya batırmak ve dondurduktan sonra çözdürmeden pişirmek doğru olur.Meyveleri dolaba yıkamadan koymalı, nem oranı önemli çünkü azaldıkça buruşup sararır. Üzerinde bulunan ince kağıtları çıkarmayın. Muz dışındaki meyveler dolapta 4-7 derece arasında saklanabilir.