besin zehirlenmesinde yapılması gerekenler

'Sağlık bilgisi' forumunda Elfida tarafından 26 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. besin zehirlenmesinde neler yapılmalıdır
    besin zehirlenmesi durumunda ne yapılır

    Besin zehirlenmeleri, ishal, bulantı, kusma ve ateş ile seyrediyor. Vücudun enerji açığını kapatmak için şekerli besinler ve yine sıvı gereksinimini karşılamak için bol miktarda sıvı alınmalıdır. Tuzlu krakerler, çorbalar, yoğurt, kola, pirinç lapası gibi yiyecekleri yeme kolaylığı açısından da faydalı olabilirler. Ancak, ev koşullarında, ağızdan sıvı, elektrolitler kusma ve mide bulantısı nedeniyle yerine konamıyorsa, ishal uzadıysa ve ateş yükselmişse, hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.

    Peki besin zehirlenmelerinden korunmak için neler yapmak gerekir?

    # Besinler hazırlanırken yeteri kadar ısıtılmalıdır.

    # Besin pişirildikten sonra bir saat içinde yenmelidir.

    # Yiyecek ve içecekler mümkün olduğunca açıkta bırakılmamalı.

    # Sebze ve meyveler yıkanmalı.

    # Etler iyice pişirilmeli.

    # Alışveriş yaparken ürünlerin son kullanma tarihleri kontrol edilmeli.

    # Konserve alınacaksa kutusu ezik, kapağı şişmiş olmamalıdır.

    # Depolanacak besinler kısa zamanda soğutulmalı ve saklanacak yerin sıcaklığı 4 C 'den az olmalıdır.

    # Yiyecekler yeniden ısıtıldığında kaynama noktasına kadar ısıtılmalıdır.

    # Mutfak ve depoların temizliği/uygunluğu sağlanmalıdır.

    # Özellikle toplu yemek veren yerlerdeki aşçılar ve personel eğitilmelidir.

    # Mikroorganizma bulaşmış yiyeceklerin hemen toplanması için piyasa kontrolü yapılmalıdır.

    # Salgınlar erken tanımlanarak gerekli önlemler alınmalıdır.