besin zehirlenmesinde ne yapmalı

'Bunları biliyormusunuz' forumunda Elfida tarafından 26 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. Gıda zehirlenmesi durumunda ne yapılır
    Besin zehirlenmesi sonrasında ne yapılmalı

    Özellikle yumurta, mayonez, patates, pirinç ve süt ürünlerinin saklanma koşulları gıda zehirlenmelerini önlemek için önemlidir. Besinleri yüksek sıcaklıkta ve uzun süre pişirmek bu sorunun çözümü için tek başına yeterli değildir. Bozulduğundan en ufak bir şüphe duyulan gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.

    Gıda zehirlenmeleri sadece saklama koşulları ve yetersiz temizlik nedeni ile oluşmaz. Kimyasallarla kirlenmek ve besinlerin zaten doğal olarak zehirli olması (mantar türleri gibi) da bu sorunun nedenleridir.

    Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu genellikle 1-2 gün gibi kısa süreli ve kolay tedavi edilirdir. Ancak bağışıklık sistemini bozabileceğinden aşağıdaki belirtiler görüldüğünde derhal acil servise başvurulmalıdır. Şiddetli kusma, 39 dereceyi aşan ateş, görme problemleri, bir günden fazla süren ya da kan barındıran şiddetli ishal, nefes alma sorunları, baş dönmesi ve aşırı su kaybı.