besin zehirlenmesinde ne yapılmalı

'Sağlık bilgisi' forumunda Elfida tarafından 26 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. Besin Zehirlenmesinde Neler Yapılmalıdır
    Besin Zehirlenmesinde ilk yapılması gerekenler

    Gıda zehirlenmesi genellikle hijyenik olmayan veya enfeksiyonlu gıdaların tüketiminden sonra birkaç saat içerisinde ortaya çıkan ve kusma, baş ağrısı, gastrik ağrı ve ishal ile karakterize edilen bir rahatsızlıktır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, çocuklar ve yaşlılarda belirtiler daha ciddi boyutlarda ortaya çıkabilir.

    Rahatsızlığı geçirenler genellikle rahatsızlığın belirtileri ile baş etmekte zorluk çekerler. Örneğin kusma atakları oldukça sık olarak ortaya çıkar. Kusma ataklarını kontrol altına alabilmek için bol miktarda sıvı tüketimi gerekir. Meyve suları, normal su, sporcu içecekleri vücudun kaybettiği suyu ve doğal elektrolitleri geri kazanmasına yardımcı olur.

    Mide bulantısı ataklarıda baş etmesi oldukça güç belirtilerden bir tanesidir. Kişi gıda zehirlenmeleri sonucu ortaya çıkan mide bulantısı atakları ile baş etmek için kraker gibi tuzlu gıdalar tüketmelidir. Ayrıca oda sıcaklığının normal seviyede olması da önemlidir. Yüksek oda sıcaklığı mide bulantısı ataklarını arttırabilir.

    Gıda zehirlenmesinin diğer bir belirtisi de kronik ishaldir. Vücuda giren bakteriler kişinin sindirim sistemine saldırır. Bu duruma karşı en etkili tedavi yöntemi doktorunuz tarafından tavsiye edilen ilaçları kullanmak ve bol miktarda sıvı tüketmektir.