besin zehirlenmesinde ne yapılır

'Hastalıklar' forumunda Elfida tarafından 26 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. Besin Zehirlenmesinde yapılması gerekenler
    Besin Zehirlenmesinde ilk ne yapılır

    Gıda zehirlenmelerine mikroplu yiyecekler neden olur. Belirtileri ishal ve bulantıdır. Kusma, iştah kapanması ve mide ağrısı da görülebilir. Yiyecek zehirlenmesinin en sık görülen nedeni stafilokok aureus denen bakteridir.

    Besin zehirlenmesinin tedavisindeki temel amaç; kaybedilen sıvıyı ve mineralleri yerine koymak ve zehirlenmeye neden olan bakteriyi yok etmektir. Bunun için zehirlenmeye neden olan bakteri saptandıktan sonra uygun antibiyotik tedavisi verilir. Fakat bütün besin zehirlenmelerinde antibiyotik gerekli olmadığının bilinmesi gerekir. İshali engellemek için ilaç verilmesi pek uygun değildir. Çünkü bağırsakta bakteri beklerse yayılma eğilimi gösterir. Bu yüzden bir an önce dışkı yoluyla bakterinin atılması gerekir. Sıvı kaybının yerine konması ise ağızdan ya da parenteraldir.