Bebeklerde alerji yapan gıdalar

'Bebek Bakımı' forumunda Burcu tarafından 20 Ocak 2016 tarihinde açılan konu


  1. Bebeklerde besin alerjisine neden olan yiyeceklerin başında inek sütü ve buğday unu gelmektedir. Erken yaşlarda verilen bu besinler bebekte alerjik sorunlara yol açabiliyor. Kakao, çikolata, çilek, kuruyemiş, yumurta akı, bal, inek sütü ve buğday unu bebeklerde alerjiye neden olan yiyeceklerin başında geliyor.

    Bu besinler taşıdıkları bakterilerden dolayı alerjik soruna neden olmaktadır. Ayrıca bu besinler tuzdan kaynaklı sorunlara, mineral eksikliğine, damar ve böbrek hastalığına da neden olmaktadır. Çocuğunuza ek besin verirken bu gıdalara dikkat edilmelidir. Ayrıca bebeğiniz için uygun hangi besinlerin verilmesi için mutlaka doktora danışılmalıdır.

    Ek besin verirken tek tek besinleri verin. Böylece hangi gıdanın alerjik reaksiyona neden olduğunu daha kolay anlayabilir ve önlem alabilirsiniz. Çocuğunuza vermemeniz gerek bir diğer besin de dondurulmuş gıdalardır. Taze meyve ve sebze kadar vitamin değeri bulunmayan dondurulmuş gıdalardan çocuklarınızı uzak tutmaya özen gösterin. Dondurulmuş gıdalar hem besin değerleri düşük hem de sağlıksız olduğu için bebeklerin daha kolay hasta olmalarına yol açmaktadır.

    Bebeklerin bağışıklık sistemi oldukça zayıftır. Bu besinleri tüketen bebekler hem daha kolay hasta olmakta hem de alerji olmaktadır. Bebeklerde gıda alerjisi 6. aydan sonra 1 yaşına kadar daha sık görülmektedir. Her 20 bebekten birinde deride hassasiyet ve kuruluk gibi belirtiler görülmektedir. Ek besinle beslenen bebeklerde egzama görülme olasılığı anne sütüyle beslenen bebeklere göre daha fazladır.

    Balık, susam ve yer fıstığı gibi besinlerin bebeklere verilmesi de alerjiye neden olmaktadır. Özellikle bebeklik döneminde görülen gıda alerjisi okul çağındaki çocuklarda ve yetişkinlerde de görülebilmektedir.