Bebekler İçin Çorba Tarifleri

'Bebek Bakımı' forumunda Blue tarafından 18 Ekim 2010 tarihinde açılan konu


  1. Bebekler İçin Çorba Tarifleri
    Bebek Çorba Tarifleri
    Çocuklar için Çorba Tarifleri


    Bebek ve çocuklarınıza hazırlayabileceğiniz vitamin dolu çorba tarifleri...


    Balıklı Bebek Çorbası

    •200 gram dil balığı
    •1 küçük havuç
    •1 küçük patates
    •1 avuç doğranmış dereotu ve maydanoz
    •1/4 küçük kırmızı soğan
    •1 ,5 yemek kaşığı kırmızı mercimek
    •300 ml sıcak su
    Balık çorbasının yapılışı:

    Balığı iyice yıkayıp üstünü geçecek kadar su ile tencereye koyun ,balık kaynamadan beyazlaşır beyazlaşmaz o suyu dökün ve tencereye tekrar 300 ml sıcak su koyarak balığı pişirin.Balığın piştiğini bir çatalla anyabilirsiniz yaklaşık 10 dakikada pişiyor.Pişen balığı tencereden çıkarıp suyunu süzün ki suda kılçık kalmasın.

    Tencerede az yağda soğanı hafifçe kavurun ardından sırasıyla havuç ve patatesi katın.Birkaç dakika çevirdikten sonra balık suyunu ilave edin. Su kaynayınca içine otları ve mercimeği koyun,kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirin.Bu arada haşladığınız balık etini ayıklayıp pişmeye yakın tencereye ilave edin.Çorba pişince blendırdan geçirerek bebeğinize yedirin ,afiyet olsun.(pişirme esnasında su az gelirse sıcak su ilave edin)

    Not: Bebeklere inek sütü 1 yaşından önce verilmemelidir.
    Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

    Sütlü Çorba

    (1 porsiyon)
    1 çay bardağı süt (100 cc)
    1 yemek kaşığı silme pirinç
    Domates suyu (50 cc)
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı

    HAZIRLANIŞI : bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.

    Terbiyeli Tel Şehriye Çorbası

    Malzemeler

    1 tatlı kaşığı tereyağ
    2 Bardak et veya tavuk suyu
    1 Adet küçük boy domates
    1 Kahve fincanı tel şehriye
    maydanoz
    Tuz

    Terbiyesi İçin;
    1 Adet yumurta sarısı
    3-4 damla limonun suyu
    1 Çorba kaşığı un
    1 Çorba kaşığı yoğurt

    Hazırlanışı

    Bir tencereye tereyağını koyarak eritin. Yağ eriyince rendelenmiş 1 adet domatesi ilave edin. Domatesler eriyip, salça haline gelene kadar arada bir karıştırarak pişirin. Domatesler pişince et suyunu, şehriyeyi ve tuzu katıp yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin. Kıyılmış maydanozu katıp bir taşım daha kaynatın. Yumurta sarısını, limon suyunu, unu ve yoğurdu bir kasede iyice çırpın. Çorba suyundan bir kepçe alarak azar azar ve sürekli karıştırarak terbiyeye ilave edin. Çok kısık ateşte kaynayan çorbaya terbiyeyi yavaş yavaş ve çorbayı sürekli karıştırarak ilave edin. Kısık ateşte bir taşım kaynatıp, ateşi kapatın.

    Terbiyeli Sebze Çorbası

    Malzemeler
    1 yemek kaşığı tereyağı
    1 çay kaşığı kaşığı un
    1 küçük kuru soğan
    yarım adet pırasa
    yarım adet havuç
    yarım su bardağı bezelye
    yarım adet patates
    2 su bardağı tavuk suyu
    1 su bardağı süt
    Tuz

    Terbiyesi için
    Yarım çay bardağı yoğurt
    1 adet yumurta sarısı
    Yarım adet limon suyu
    Yarım demet dereotu

    Yapılışı
    Kuru soğanı yemeklik doğrayıp, pırasaları ayıkladıktan sonra kıyın. Havucun ve patatesin kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler halinde doğrayıp, patatesleri kararmamaları için su dolu bir kapta bekletin, dereotunu ayıkladıktan sonra ayrı ayrı kıyıp, tabaklara alın.

    Derin bir tencerede tereyağını kızdırıp, içine kuru soğan ilave edip, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleştikten sonra içine kıyılmış pırasaları ekleyip, sote edin. Pırasalar sönünce içine doğranmış havucu, bezelyeleri ve patatesi ekleyip, kavurmaya devam edin. Daha sonra içine unu ilave edip, unun kokusu çıkana kadar kavurun. En son olarak sebzelerin içine tavuk suyunu, sütü, tuz ilave edip, çorbayı bir taşım kaynatın.

    Çorba kaynarken küçük bir kasede yoğurdu, limon suyunu, ve yumurta sarısını bir çırpıcı veya mikser yardımı ile karıştırın. Çorbayı ateşten indirmeden terbiyeyi içine karıştırarak bir taşım kaynatın. Terbiyeyi ekledikten sonra çok kaynatırsanız eğer çorba kesilir. Pişen çorbayı servis tabağına alıp, üzerini taze dereotu ekleyin.

    Kış Çorbası

    Malzemeler
    1/2 çay bardağı Pirinç
    bir parça tavuk göğsü
    1 adet küçük patates
    1 adet küçük havuç
    1 adet küçük kereviz
    bir kaç damla limon
    1 yumurtanın sarısı
    İnce kıyılmış maydanoz
    Yeteri kadar tuz

    Hazırlanışı
    Pirinci ve tavuk göğsünü ayrı yerlerde haşlayın. Küp şeklinde doğradığınız patates, havuç ve kerevizi tavuk etiyle beraber bir tencereye koyun. Sebzeler iyice pişince, haşlanmış pirinçleri ve tuzu da ekleyin. Bir kabın içinde çırptığımız yumurtayı ve limon suyunu çorbanın kaynayan suyuyla karıştırın ve bu karışımı çorbaya ekleyin.Çorbayı süzgeçten geçirin, üzerini kıyılmış maydanoz ile süsleyin.

    Karnabahar Çorbası

    Malzemeler
    bir kaç parça karnabahar
    1 tatlı kaşığı un
    1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı
    1 çay bardağı süt
    1 su bardağı su
    1 yemek kaşığı arpa şehriye
    bir kaç dal maydanoz
    Tuz

    Hazırlanışı
    Unu sıvı yağda hafif kavurun. Üzerine suyu ve sütü boşaltıp, pürüzleri giderene dek karıştırın. Bu arada karnabaharı küçük çiçeklere ayırın. Tencereye arpa şehriyesi ile birlikte atın. Kaynayıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Şehriyeler ve karnabahar piştiğinde, ateşten almadan hemen önce maydanozu kıyıp çorbaya karıştırın ve ocaktan alın. Tuz ilave edin.

    ekliyoruz.

    Domates Çorbası – Sütlü

    Malzemeler
    1 tatlı kaşığı tereyağı
    1 Çorba kaşığı un
    1 Adet olgun domates
    1 çay bardağı süt
    1 çay bardağı su
    Tuz

    Hazırlanışı

    Tereyağını tencereye alıp, eritin. İçine unu ilave edin ve hafifçe sararana dek kavurun. İçine ılık su ve sütü azar azar ekleyin. Topaklaşmaması için devamlı karıştırın. Domatesleri rendeleyin tencereye ilave edin. Tencerenin kapağını çorbanın taşmaması için hafifçe aralık bırakarak 10-15 dakika pişirin. Tuzunu ayarlayın.

    Yayla Çorbası

    İçindekiler
    3/4 su bardağı yoğurt
    1/2 su bardağı su
    1 yemek kaşığı pirinç
    1 çay kaşığı sıvı yağ
    1 çay kaşığı un

    Yapılışı
    Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.

    İrmikli Çorba

    1 küçük patates
    1 küçük soğan
    1 kaşık irmik
    1 kaşık zeytinyağı
    1 yemek kaşığı kıyma

    Bütün malzemeyi bir bardak suyla pişirip süzgeçten geçirerek bebeğinize yedirebilirsiniz.

    Tarhana Çorbası


    Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
    Buğday unu (2 yemek kaşığı)
    Değişik sebzeler
    1 tatlı kaşığı zeytinyağı
    YAPILIŞI
    Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakın
    az zeytinyağı eklenir..

    Tarhana Çorbası

    İçindekiler
    1 su bardağı su
    1/2 yemek kaşığı tarhana
    1 tatlı kaşığı yağ

    Yapılışı
    Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız olmalıdır.

     



  2. Cevap: Bebekler İçin Çorba Tarifleri

    Pirinç-Mercimek Çorbası

    İçindekiler
    1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
    1/2 yemek kaşığı pirinç
    1, 1/4 su bardağı su
    1 çay kaşığı sıvı yağ

    Yapılışı
    Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.


    Mercimek Çorbası-2-

    (2 porsiyon)
    2 yemek kaşığı mercimek
    1 boy havuç
    1 küçük boy patates
    ¼ küçük dilim soğan
    1 çay bardağı su

    HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.



    Semizotu Çorbası

    200 gr semizotu
    1 orta boy rendelenmiş patates
    1 orta boy rendelenmiş domates
    1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
    1,5 su bardağı sıcak su
    1 yemek kaşığı zeytinyağı

    Zeytinyağında domates, patates ve semizotunu bir kaç dakika pişirin. Sıcak suyu katın ve kaynamaya başlayınca mercimekleri çorbaya ilave edin. 15 dakika kadar kaynatın. Çorbanız koyu olursa bir miktar daha sıcak su ilave edin.

    İlk aylarda bebeğiniz yeni yemek yemeğe başladığında pütürlü ve katı yiyeceklerden pek hoşlanmayabilirler. Bu durumda çorbayı tel süzgeçten geçirerek yedirmeyi deneyebilirsiniz.

    Sebze Çorbası-1-

    İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır.

    3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.
    Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır.
    3 çay fincanı su, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir. Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir.
    Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır


    Sebze Çorbası-2-

    İçindekiler
    2-3 yaprak ıspanak
    1 küçük patates
    1/4 kabak
    1/4 havuç
    1 çay kaşığı sıvı yağ
    1 su bardağı su
    Yapılışı
    Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır. Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir.
    Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir.

    Sebze Çorbası -3-

    (2 Porsiyon)
    1 küçük boy havuç
    1 orta boy patates
    1 orta boy domates
    1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
    1 yemek kaşığı zeytinyağı

    HAZIRLANIŞI :sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir. 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir. Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir..