Bazlama nasıl yapılır

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 14 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Bazlama nasıl yapılır nasıl pişirilir


    Kimi kültürlerde bazlama, kimi kültürlerde ise taplama denilen bu sıcak ekmek çeşidi, ister tereyağı ve peynirle, isterseniz de patates kavurması ile sıkma olarak yenilir. Lezzeti tarifsiz olan bazlamanın, tarifi...



    [​IMG]


    Ne çok kızarmış ne de pişmemiş bir bazlama hazırlamak için ihtiyacınız olan sırları paylaşıyoruz…

    Bazlama malzemesi

    4 bardak un
    1.5 bardak ılık su
    1.5 çay kaşığı kuru maya (1/4 paket yaş maya)
    1 çay kaşığı şeker
    1 çay kaşığı tuz

    Bazlama yapılışı

    Tuzun, şekerin ve mayanın bulunduğu karışımı ılık suda eritmeniz gerekiyor. Hemen sonrasında karışıma biraz daha un katarak sonrasında yumuşak bir kıvamda olacak şekilde yoğurmaya başlayın.

    Sonra hazırladığınız hamurun üzerini ince bir bez yardımıyla örtmeli ve yaklaşık 2 saat bekleyerek hamurun 2 katına kadar çıkmasını beklemelisiniz.

    Dinlenmiş olan hamuru beşe ayırarak bezelemelisiniz. Sonrasında kullanacağınız beze dışındaki bezeleri hafif nemli bir bezin üzerine koymalı ve yine bezelerin üzerlerini ıslak nemli bir bez ile kapatmalısınız. Bezeleri 10 dakika dinlendirdikten sonra açmaya başlayabilirsiniz. Yarım sanim kalınlığında olacak biçimde açtığınız hamurları yeniden nemli bez içerisinde 10 dakika kadar bekletmelisiniz.

    Eğer hamurunuz hazır ise orta büyüklükteki ocağınızda teflon tavanızı ısıtmaya başlamalı ve ortalama birkaç dakika sonra hamuru teflon tava üzerine koymalısınız. İki tarafını da pişirmek için belirli aralıklarla bir ıspatula yardımıyla pişmekte olan hamuru çevirin. Ara ara sağa sola iterek daha iyi pişmesini sağlayabilirsiniz…

    Hamur pişene kadar beklemeli ve kıvamına geldiğinde yerini yeni hamura bırakmalısınız. Unutmayın tavanın çok sıcak olması ve bununla birlikte hamurun yerinden hiç hareket ettirilmemiş olması hamurun tavaya yapışarak bazlama yapmayı bir hayal haline getirebilir.