Bayrama Özel Baklava Tarifleri

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 26 Ağustos 2011 tarihinde açılan konu



  1. Burma Baklava Tarifi Resimli
    Şirin Baklava Tarifi,Bayrama özel ev baklavası tarifi
    Bayrama Özel Baklava Tarifleri Resimli

    Burma Baklava:
    [​IMG]
    150gr tereyağı, erimiş
    1 çay bardağı sıvıyağ
    3 yumurta
    1 fiske tuz
    1 yemek kaşığı sirke
    1 paket (1 tatlı kaşığı) kabartma tozu
    1 paket karbonat
    1,5 su bardağı ılık süt
    aldığı kadar (yaklaşık 1kg) un

    açmak için:

    2 yemek kaşığı un
    •300gr nişasta

    içi:

    500gr ceviz içi, ince dövülmüş

    şerbeti:
    5 su bardağı toz şeker
    4 su bardağı su
    yarım limonun suyu

    ayrıca:
    200gr tereyağı

    Hazırlanması:
    1.Servisten bir gün önce hamur malzemelerini yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. 10-15 dakika dinlendirin.
    2.Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparın. Bezeleri un+nişasta karışımıyla mümkün olduğunca ince açın. Yufkanın üçte birini içe doğru katlayın. Üzerine bolca ceviz serpin. Katlanmayan kenardan başlayarak oklavaya sarın.
    3. Elinizle iki ucundan büzerek tepsiye yerleştirin. Bu şekilde mümkünse buzdolabında 1 gece bekletin.
    4.Ertesi gün şerbeti hazırlayın, kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra kaynatın, yarım limonu sıkıp ocağı kapatın.
    5.200gr tereyağını eritin. Üzerinde biriken köpükleri alın. Kızgın yağı baklavanın her tarafına değecek şekilde kaşıkla dökün. Dibinde biriken süt kısmını dökmemeye çalışın, yoksa üzerinde siyah siyah lekeler oluşur. Bıçağın ucuyla çok fazla ezmeden istediğiniz büyüklükte kesin.
    6.190C fırında iyice kızarana kadar pişirin.Fırından çıktıktan sonra ılınmasını bekleyin. Soğuk şerbeti üzerine dökün


    BAYRAMA ÖZEL EV BAKLAVASI

    [​IMG]
    Malzemeler:
    2 yumurta
    1 çaybardağı sıvıyağ
    1çaybardağı süt
    2 kaşık sirke
    4 su bardağı un
    1/2 paket kabartma tozu

    Açmak için
    nişasta

    İçi için,
    ceviz veya fındık
    Üstüne
    200 gr.eritilmiş kızgın tereyağı


    Şerbet için
    4 bardak şeker
    3bardak su
    1/2 limon suyu

    Yumurta,yağ,süt,sirke,kabartma tozu ve un karıştırılarak hamur yapılır,hamurun yumuşaklğı cok önemli,kulak memesi yumuşaklığında olacak o yüzden unu yavaş yavaş ekleyin,biraz az veya çok olabilir.Hamuru yoğurduktan sonra bir süre bekletin.

    Daha sonra hamurdan yaklaşık 40 kadar ceviz büyüklügünde yuvarlaklar koparın,bu yuvarlakları tabak büyüklüğünde tek tek açın,aralarına nişasta serpin ve 5 adet kadarını üstüste koyarak büyük bir yufka açın.(Yufkaları tek tek açarsanız daha güzel olur)
    Yufkanın üzerine ceviz veya fındık serperek oklavaya sarın ve büzerek çıkartın,tepsiye dizin,bütün hamurlar bittikten sonra en üste kızdırılmış tereyağı dökün,kızgın fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirin.
    Fırından çıkan baklava iyice soğuyunca üzerine 4 bardak şeker 3 bardak su,yarım limon suyu ile yaptğınız şerbeti ılıkken dökün...


    ŞİRİN BAKLAVA

    [​IMG]

    Malzemeler
    3 yumurta
    1 su bardağı süt
    1 su bardağı sıvı yağ
    1 adet kabartma tozu
    1 tatlı kaşığı sirke
    yarım çay kaşığı tuz
    un
    kırılmış ceviz ya da fındık
    200 gr margarin
    nişasta

    şerbeti için;
    4 bardak şeker
    5 bardak su
    bir kaç damla limon suyu

    Hazırlanışı;

    Yumurtayı, sütü, sıvı yağı, sirkeyi, kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına boşaltın ve alabildiğince un ekleyerek ortalama yumuşalıkta bir hamur elde edinceye kadar yoğurunuz.Hazırladığınız hamuru 30 eşit parçaya bölünüz.
    Bu parçaları tek tek tabak büyüklüğünde açarak aralarına nişasta serpip 10 ar 10 ar üst üste koyun.
    10 arlı olarak grupladığımız bu üç parçadan parçalardan her birini merdane yardımı ile tepsi büyüklüğüne getirin ve aralarına ceviz ya da fındık serperek üst üste yerleştirin.
    Dilediğiniz şekilde kesin ve üzerine heryerine eşit şekilde gelmesine dikkat ederek eritilmiş yağı dökün. Artık fırına koyabilirsiniz..

    Şerbetin yapılışı; 4 bardak şeker ve 5 bardak suyu tencereye koyup 5 dk kaynattıktan sonra alın. şerbetin içerisine bir kaç damla limon damlatarak 1-2 dk daha kaynatın.

    Soğuk baklavanın üzerine sıcak şerbeti dökün