bayram geleneği yaprak sarması

'Damak Keyfi' forumunda Elif tarafından 22 Eylül 2008 tarihinde açılan konu


  1. [​IMG]


    Malzemeler:

    350 gr salamura veya taze asma yaprağı
    1 büyük boy kuru soğan
    250 gr dana kıyma
    1 su bardağı pirinç
    1 çay bardağı + 3 çorba kaşığı sıvıyağ
    1 tatlı kaşığı tereyağ yada margarin (tercihe bağlı,olmasada olur. Ben lezzetini arttırdığını düşündüğüm için katıyorum)
    2 tatlı kaşığı domates salçası
    2 tatlı kaşığı biber salçası
    Tuz, karabiber, toz kırmızı biber
    Sos için :

    Yoğurt, sarımsak

    Yapılışı:

    *Yaprak salamura ise dolmaları sarmadan önce 3 - 5 dakika kaynar suda tutunuz. Eğer yapraklar taze ise bu müddet biraz daha fazladır.
    *Soğanı yemeklikten ince doğrayınız.
    *Yıkanmış pirinci, kıymayı, soğanı,1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı domates salçası, sıvıyağı , tuz, karabiberi bir kap içinde iyice harmanlayınız.
    *Etli yaprak sarması zeytinyağlıya nazaran geleneksel olarak daha ufak sarılır. Tencerenin dibini yağlayınız ve içine etli karışım koyduğunuz ve sardığınız dolmaları muntazaman yerleştiriniz.
    *Kıymaya kattığımız biber ve domates salçalarından kalanları 3 çorba kaşığı sıvıyağ ve tereyağı karışımında kavurunuz. İçine tuz, az karabiber ve toz kırmızı biber koyduktan sonra ½ litre kaynamış su katıp,tenceye dizilmiş sarmaların üzerine dökünüz.
    *Pişme esnasında yaprakların açılmaması için ters çevrilmiş ufak bir tabak koymayı ihmal etmeyiniz.
    Pişirme müddeti orta ateşte 40 dakikadır. Suyu azalırsa sıcak su ilave edebilirsiniz.
    *Çırpılmış sade veya sarımsaklı yoğurtla servis edilebilir.
     



  2. Ellerine sağlık Elif
    Paylaşım için teşekkürler.
     



  3. Ya sarmay,ı mantıyı yaparken kalabalık olacaksın yerken az :f106::f106:

    Ellerine sağlık Elif:f40:
     



  4. evet inci katılıyorum :f106:
     



  5. Ben içine dereotu ve yeşil soğan da koyuyorum. Daha bir lezzetli oluyor. Tavsiye ederim :f40:

    Bu arada hemşerim bilirsin bizde bayram yemeklerinin baştacıdır sarma.Dünde koca bir tencere sardık.Bayramda buralara yolun düşerse buyur gel beraber yeriz.( Bu arada Tual lütfen bunu okuma. Yoksa bana küsecek yine :f196:)
     



  6. saol hemşerim.denerim mutlaka.ewetttt ya bizim meşhur şimdi herkes sarma,baklava,etli nohut ve pilav yapmıştır....bende sardım bir tencere istanbuldada olsam geleneği devam ettiriyorum:)))
     



  7. Teşekkürler Elif ellerine sağlık :f40:
    Evet bende bir tencere sardım afiyetle yariz inşallah yarın :f63:
     



  8. İnciye sonuna kadar katılıyorum
    emek zahmet saatlerce uğraş leblebi gibi bitsin :(