Bamya Yetiştiriciliği

'Bunları biliyormusunuz' forumunda HazaN tarafından 17 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. Bamya yetiştiriciliği hakkında bilgi
    Bamyanın özellikleri

    Bamya Yetiştiriciliği

    Bamya Körpe meyveleri taze ya da kuru sebze ve konserve olarak yenen bamyanın (Hibiscus esculentus) anayurdu Afrika'dır Ama bu bitki bütün ılıman ve tropik iklimli bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir Ebegü-mecigillerden {bak ebegümeci) biryıllık otsu bir bitki olan bamyanın bazı çalımsı çeşitleri 2,5 metreye kadar boylanabilirse de, sebze olarak tarımı yapılan çeşitleri genellikle 50-60 cm yüksekliğindedir

    Bamyanın yaprakları çınar yaprağı gibi dilimli ve tüylü, kirli sarı renkteki çiçeklerinin ortası kırmızıdır Beş köşeli ve sivri uçlu bir kapsül (kılıf) biçimindeki sarımsı yeşil renkli meyvelerin koyu kıvamlı, yapışkan bir salgısı vardır, içinde çok sayıda küçük, yuvarlak tohum bulunan bu tüylü meyveler henüz sertleşmeden toplandığı için, sebze olarak yenen körpe bamyalar ancak 3-5 cm uzunluğundadır Oysa, tohumlar olgunlaşıncaya kadar dalında bırakıldığında meyvelerin uzunluğu 30 santimetreyi bulur ve kuruduğu zaman kendiliğinden çatlayıp yarılarak içindeki tohumları çevreye saçar Ama Türkiye'de de yetişen bazı bodur çeşitlerin meyvesi hiçbir zaman bu kadar büyümez Körpe bamyalar düzenli olarak toplanırsa, don olayları baş*layıncaya kadar bitki meyve vermeyi sürdürür

    Türkiye'nin hemen her yerinde, özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilen bamyanın ülkemizde yenen tek bölümü meyveleridir Balıkesir bamyası ve sultani bamya denen irice çeşitleri taze, olgunlaşmadan toplanan küçük Amasya bamyası ise kuru sebze olarak yenir Oysa birçok ülkede yapraklarından ve tohumlarından salata yapılır, meyvelerinin salgısı çorbalara kıvam vermek için kullanılır Ayrıca tropik ülkelerde gövde liflerinden kumaş ve sicim üretilir

    Bamya Yetiştiriciliği
    İklim isteği

    Bamya sıcak iklim sebzesidir Yüksek sıcaklık içeren bölgelerde düzenli bir gelişme göstererek yüksek verim yapar Sıcak iklim sebzesi olmasına rağmen alıştırılarak düşük sıcaklıklara maruz bırakılırsa 5-6 °C gici düşük sıcaklıklara dayanabilir Ancak verim çok düşer Gece sıcaklıkların düştüğü bölgelerde bitki bodur kalır ve düzenli ürün vermez Ortalama hava sıcaklığı 15-20 °C, toprak sıcaklığı en az 15 °C olunca tohum ekimi yapılmalıdır


    Toprak isteği

    Bamya toprak isteği yönünden çok seçici değildir Her tür toprakta rahatlıkla yetiştirilebilir Diğer tür sebzelerin yetişemediği yer altı su seviyesi yüksek topraklarda da başarı ile yetişebilir Ancak ekonomik bir üretim yapmak için derin, geçirgen ve kumlu-tınlı topraklar en ideal toprak tipidir Özellikle tohum ekim döneminde aşırı toprak rutubetini sevmez Besin maddelerince ve özellikle de azot bakımından zengin topraklarda nodyum araları uzar ve böylece meyve sayısı azalarak verim düşer Toprağın kaymak bağlama özelliği bamya üretimi için büyük bir sakıncadır Killi topraklar özellikle tohum çimlenme döneminde bu açıdan çok büyük problemlere neden olur Bu nedenle ilkbaharda bamya tohumlarının ekimi geç yapılarak bu dönemde karşılaşılan tohum çimlenme problemleri yok edilmeye çalışır Bitkinin toprak üzerine çıktıktan sonraki gelişimi çok kolay olur Bitki çevre şartlarına karşı çok dayanıklıdır 50-80 pH değerleri arası uygun değerlerdir

    Yetiştirilme Şekli

    Toprak hazırlığı ve ekim
    Bakım işleri
    Çapalama
    Sulama
    Gübreleme
    Tarımsal savaşım