Bakla, Bakla Nedir, Bakla Hakkında Bilgi

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda Wish tarafından 7 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Baklanın Faydaları
    Bakla çeşitleri

    [​IMG]

    Bakla, baklagillerden, kazık köklü, yıllık bir bitkidir. Kökleri 110 cm. kadar derinliğe iner. Yan kökleri kuvvetli bir şekilde etrafa yayılır ve üzerlerinde yumrular meydana gelir.

    Tüysüz olan sapı bir metre kadar yükselebilir. Sap üzerinde sarmalı durumda yaprakları vardır. Çiçekleri yaprak koltuklarından çıkar. Çiçeklerin kendine has ve hoş bir kokusu vardır. Meyvesi, tohum araları bölmeli ve dolgun bir kapçıktır. Kapçık taze iken yeşil, olgunlaşınca esmerleşir ve sertleşir. Yemeklik olarak kullanılan baklanın Sakız baklası, Sultani bakla, Bayrampaşa baklası gibi çeşitleri vardır ve Türkiye´nin hemen hemen her yerinde yetişir.

    Akdeniz mutfağının en önemli unsurlarından olan bu sebze ile başınızı ağrıtan bir çok sorundan kurtulmanız mümkün.Bakla kanamayı durdurur, öksürüğe iyi gelir. Boğazdaki şişlere ve bademciklerdeki iltihaplı şişlere iyi gelir. Bakla kabuğu tüylere sürülürse, tüyleri inceltir, zayıflatır, yüzdeki lekeler üzerine konursa, yüzdeki yara, leke izlerini giderir, yok eder, cilde parlaklık verir. Cildin parlaklığını ve canlılığını artırır… Mısri, Nebati ve Hindi olmak üzere çeşitleri vardır. Nebati olanın çok fazla kabız etkisi vardır. Mısri olan daha rutubetlidir ve daha az besleyicidir daha çok gereksiz rutubeti vardır. Onun sindirimi zordur ve genellikle çok gaz yapıcıdır. Eğer böyle olmasaydı, çok iyi besleyici olarak arpa keşkeğinden (arpa ile yapılan

    yemek) daha aşağı kalmazdı. Bu sayede oluna kan daha güçlü ve ağır olur. Kramplara ve gut hastalığına iyi gelir

    ÖZELLİKLERİ

    Baklanın iyisi tombul, beyaz kurtlanmamış olanıdır. Onun yenebilir hale getirilmesi için pişirip, içine tuz, biber ilave edilmelidir ve yağda pişirilmelidir. Hindi türdeki bakla kızartılarak ve başka ilaçlarla veya tek başına özel dozlarla belirlenerek kullanılır.

    İÇERİĞİ

    Bakla, normale yakın mizaçtadır soğuk ve kuruya meyilli bir içeriği vardır. Ekseriya onun tazesinde fazla rutubet vardır. Tazesi soğuk ve rutubetli olacağından normaldir. Bazıları, baklanın soğukluğunun ikinci dereceye gireceğini söylerler. Bu ifade abartılıdır.

    GÜZELLİK

    Eğer bakla kabuğu tüylere sürülürse, tüyleri inceltir, zayıflatır, lekeleri giderir. Özellikle, bebeklerin kasığına bundan sürülse, bebeğin tüylenmesini önler. Aynı şekilde, eğer yüzdeki lekeler üzerine konursa, yüzdeki yara, leke izlerini giderir, yok eder, cilde parlaklık verir.

    HAREKET ORGANLARI

    Adale kramplarına iyi gelir. Onun pişmişi ile yakı yapılırsa ve domuz yağı ile karıştırılıp tatbik edilirse, guta iyi gelir.

    BAŞ ORGANLARI

    Baş ağrısı yapacağından, baş ağrısı çekenler kullanmamalıdır. Mısri nevinin içindeki yeşil filizlerden alınıp, ondan yense, lezzeti acıdır. Eğer söz konusu kısım döğülüp, ezilip, gül yağı ile karıştırılırsa ve kulağın içine damlatılırsa, oradaki ağrıyı giderir.

    GÖRME

    O, balla birlikte, boy otuyla karıştırılıp, bu lapa göze tatbik edilirse, renk kaybı, siyahlaşma, göz kararması yapar. Haricen tatbik edildiğinde iyi gelir. Ayrıca günlük, kuru gül ve yumurta akı ile birlikte yakı yapılırsa, göz kapağının kapanmamasına iyi gelir ve göz kaymasına karşı da yararladır.

    YARALAR

    Kas yaralarına iyi gelmektedir. Şarap ve bakladan yakı yapılıp, testislere tatbik edilirse, iyi gelir.

    SOLUNUM

    Bakla, göğüs organlarına, kan tükürmeye ve öksürüğe iyi gelir. O, balla ve boy otu tohumunun unu ile karıştırılırsa, boğazdaki şişlere ve bademciklerdeki iltihaplı şişlere iyi gelir ve ondan yapılacak yakı memelerdeki şişlere iyi gelir.

    YARARLARI

    Bakla çok az temizleyici ve çok gaz yapıcıdır. İyice pişirilirse, gaz yapma özelliği kaybolmaz arpa keşkeği gibi olmaz. Şüphesiz ki, arpa keşkeğinin gazı da birkaç defa iyece kaynatıldıktan sonra giderilebilir. Ancak baklanın kabuğu soyulup, daha sonra kazanda ezilerek pişirilirse, pek az gazı kalır ve onun ununun gazı daha azdır.

    Baklanın Mısri olan çeşidi, daha çok kabız etkiye sahiptir ve onda temizleyici etki de vardır vücutta yumuşak dokular ve ağır hıltlar meydana getirir.

    Kabuğu soyulmuş ve ikiye bölünmüş bakla, kanayan, kesilmiş yaranın üstüne konulsa, kanamayı durdurur. Tavuklar baklayla beslense, tavukların yumurtaları kesilir.

    BESLENME

    Onun sindirimi yavaştır dışarı atılması ve bağırsaklardan inmesi yavaş olur, ancak tıkanıklık meydana getirmez. Bakla kabuğu sirkede pişirilirse, kusmaya mani olur.