Bakır nedir,ne işe yarar?

'Sağlıklı Beslenme ve Diyet' forumunda Blue tarafından 26 Ocak 2011 tarihinde açılan konu


  1. Bakır nedir,ne işe yarar?,bakırın faydaları bakır hangi gıdalarda bulunur,bakır hangi besinlerde bulunur?

    Bakır ne işe yarar?


    Bakır birçok enzimin işleyişinde etkisi olan bir oligo elementtir. Kollajen liflerinin üretiminde baş gösteren bakır kemik, kıkırdak ve tendonlarımızın sağlıklı olmasını sağlar. Bakır aynı zamanda hemoglobin üretiminde de önemli rol oynar. Bu oligo element sinir sistemi, kaslar ve karaciğerimizde stok yapar.

    Bakır antioksidan özelliklere sahip bir oligo elementtir. Ayrıca ciltteki yaşlanmayı önleme konusunda da kullanılır. Aynı zamanda kronik eklem yangısı ve kalp-damar hastalıkları tedavisinde önerilir.

    Bakır eksikliği anemiye bağlı bir yorgunluk yaratabilir; kemik ve eklemlerde de güçsüzlük doğurabilir. Dolayısıyla yaşı ilerlemiş olanlar bakır eksikliğine karşı çok dikkatli olmalıdır.

    Önerilen bakır tüketimi

    Bir yetişkinin günlük ortalama bakır ihtiyacı 1,5 ila 3 mg arasındadır. Hamile veya emziren kadınlar ile karaciğer veya böbrek hastaları bu dozu kesinlikle geçmemelidir.

    Wilson hastalığına dikkat! Vücuttaki bakır metabolizmasına bağlı olarak gelişen ve kalıtımsal bir hastalık olan Wilson hastalığı sinirsel belirtiler, göz ve karaciğer belirtileriyle kendini gösterir. Tedavisi ise bakır bakımından zengin besin maddelerinin beslenme planından çıkarılması ve dokulardaki bakırı toplayıp idrar yollarından atılmasını sağlayan ilaçlarla gerçekleşir.

    Bakır hangi besinlerde bulunur?


    Bakırı farklı besin gruplarından alabilmek mümkün:

    •Karaciğer ve böbrek
    •Deniz meyveleri
    •Çikolata
    •Ceviz, tohum
    •Kuru sebzeler