azerbaycan yöresel yemekleri-Azeri Yemekleri - Azeri Mutfağı

'Damak Keyfi' forumunda Ezlem tarafından 16 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. yemek tarifleri azeri yemekleri
    azeri yemekleri yemek tarifi
    azeri pilavı tarifleri
    soğuk azeri yemekleri


    Avrupa ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Azeri mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Azerilerin zengin mutfaklarında o kadar çok yemek çeşidi vardır ki:

    Dovga: ince kıyılmış ıspanak, dereotu, kişnişli yoğurtlu çorba.

    Bakü Pitisi: koyun eti, nohut, patates, soğan ve sumakla hazırlanan güveç.

    Bastırma koyun kebabı: Koyun eti şişlere takılacak şekilde doğranarak ince ince doğranmış soğan ve baharatla bekletildikten sonra şişlere takılarak, kömürde pişirilir. Fevkalade lezzetlidir.

    Tike pilav: koyun eti, hindi eti ve av kuşları etiyle de yapılır.

    Şüyüd pilav:
    dereotunun eşlik ettiği, tencerenin dibine hamur açılıp, üzerine pilav dökülerek pişirilir.

    Sebzeli pilav: yine altına hamur yapılarak, üzerine et ve ıspanak, kuzu kulağı gibi sebze ilaveleriyle hazırlanır.


    Azeri Pilavı Tarifi

    Malzemeler


    4 yk Sana Crème Bonjour tereyağlı margarin
    4 ad taze soğan
    250 g. kuzu kuşbaşı
    2 sb pirinç
    2 ad kuru soğan
    3 sb su
    4 ad kayısı
    tuz-karabiber
    3 yk kuru üzüm
    2 yk dolmalık fıstık
    2 ad havuç
    ½ demet dereotu

    Yapılışı

    1. Kuru soğanı yemeklik doğrayın.

    2. Kayısıları tavla zarı şeklinde doğrayın.

    3. Kuru üzümleri bir kasede su ile ıslatın.

    4. Havuçların kabuklarını kazıyıp küp küp doğrayın.

    5. Dereotunu ve taze soğanları ayrı ayrı ayıklayıp kıyın.

    6. Yayvan bir tenecereye 4 yk Sana Crème Bonjour tereyağlı margarini koyup kızdırın. İçine kuşbaşı etleri ilave edip etler suyunu çekinceye kadar kavurun.

    7. Etler renk alınca içine dolmalık fıstıkları ekleyip fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurmaya devam edin. Daha sonra içine yıkanmış pirinci, doğranmış havuçları, kayısıları, suyunu süzdüğünüz kuru üzümleri, tuz-karabiberi koyup karıştırın.

    8. En son olarak içine kıyılmış taze soğanı-dereotunu ve suyunu koyup tencerenin kapağını kapatın. Kısık ateşte pirinçler göz göz olana kadar pişirip demlendirin.

    9. Servis tabağına alıp sıcak olarak servis edin.