Azerbaycan Yemekleri Nelerdir?

'Bunları biliyormusunuz' forumunda Ceylan tarafından 9 Şubat 2013 tarihinde açılan konu


  1. Azerbaycan Yemek Kültürü


    [​IMG]

    Kültür bakımından Türkiye ile benzerlikleri oldukça çok olan Azerbaycan mutfağı da türk mutfağı ile benzerdir. Yörelere göre farklılıklar gösteren Azerbaycan mutfağı Ortadoğu mutfak kültüründen oldukça etkilense de kendine has özellikler barındırır.

    Azerbaycanın öne çıkan yöresel yemekleri şunlardır:

    Tatlılar

    Shakerbura
    Shakerchurek
    Bakü baklavası
    Şeki baklavası
    Shor Gogal
    Gyrmabadam
    Salyangozlu profiterol
    Ciğerli baklava

    Hamur İşleri


    Düşbere
    Xemiraşı
    Gürze
    Kuymak
    Firni
    Süzme xingal

    Et yemekleri

    Tike kebap
    Tavuk kebabı
    Amatör kebabı
    Lüle kebabı
    Tava kebabı
    Abgust

    Pilavlar

    Sütlü pilav
    Meyveli pilav
    Parça döşemeli pilav
    Dereotulu pilav
    Tavuklu pilav
    Çığırtma pilav
    Kıymalı pilav
    Ham-döşemeli pilav
    Sebze kavurmalı pilav
    Fasulyalı pilav
    Fisincan pilavı
    Tahta pilav
    Salyangoz pilavı
    Ciğerli pilav

    Salatalar

    Soyutma
    Khazar salatası
    Azerbaycan salatası
    Yeşillikler
    Fasulye fisindjan

    Çorbalar

    Umac
    Piti
    Köfte - bozbaş
    Turşu sıyık
    Parça - bozbaş
    Tavuk çorbası
    Pelmeni
    Haş(Kelle paça)
    Sulu xingal
    Dovğa
    Ayran - doğramaç
    Hamuraşı
    Balva

    Dolmalar

    Yarpaq dolması(Yaprak dolması)
    Kələm dolması(Lahana dolması)
    Badımcan dolması(Patlıcan dolması)
    Əvəlik dolması
    Soğan dolması
    Heyva dolması(Ayva dolması)
    Alma dolması(Elma dolması)
    Pamidor dolması(Domates dolması)
    Nar kavurması
    Turşu kavurması
    Kızartılmış hayvan içiriği
    Tava eti
    Patlıcan çığırtması
    Tendirde kızartılmış piliç
    Arzuman köftesi
    Ovrişte
    Yayma
    Sebze kavurması