Azerbaycan Yemekleri,Azerbaycan Yemek Kültürü,Azerbaycan Mutfağı

'Damak Keyfi' forumunda HazaN tarafından 25 Kasım 2010 tarihinde açılan konu


  1. Azerbaycan mutfağı-Azerbaycan Yemekleri

    Avrupa ve Ortadoğu mutfaklarını etkilemiş hem de bu mutfaklardan etkilenmiştir. Ayrıca Azeri mutfağı yörelere göre de farklılıklar gösterir. Azerilerin zengin mutfaklarında o kadar çok yemek çeşidi vardır ki:

    Dovga: ince kıyılmış ıspanak, dereotu, kişnişli yoğurtlu çorba.

    Bakü Pitisi:
    koyun eti, nohut, patates, soğan ve sumakla hazırlanan güveç.

    Bastırma koyun kebabı: Koyun eti şişlere takılacak şekilde doğranarak ince ince doğranmış soğan ve baharatla bekletildikten sonra şişlere takılarak, kömürde pişirilir. Fevkalade lezzetlidir.

    Tike pilav: koyun eti, hindi eti ve av kuşları etiyle de yapılır.

    Şüyüd pilav:
    dereotunun eşlik ettiği, tencerenin dibine hamur açılıp, üzerine pilav dökülerek pişirilir.

    Sebzeli pilav: yine altına hamur yapılarak, üzerine et ve ıspanak, kuzu kulağı gibi sebze ilaveleriyle hazırlanır.

    Hamur İşleri

    * Düşbere
    * Xemiraşı
    * Gürze
    * Kuymak
    * Firni
    * Süzme xingal

    Salatalar

    * Soyutma
    * Khazar salatası
    * Azerbaycan salatası
    * Yeşillikler
    * Fasulye fisindjan

    Çorbalar

    * Umac
    * Piti
    * Köfte - bozbaş
    * Turşu sıyık
    * Parça - bozbaş
    * Tavuk çorbası
    * Pelmeni
    * Haş(Kelle paça)
    * Sulu xingal
    * Dovğa
    * Ayran - doğramaç
    * Hamuraşı
    * Balva