Ayrımsal Damıtma Hakkında Bilgi

'Ders notları' forumunda Violet tarafından 19 Şubat 2011 tarihinde açılan konu


  1. Ayrımsal Damıtma Hakkında Bilgi


    En basit ayrımsal damıtma işlemi

    Ayrımsal damıtma, kaynama noktaları birbirinden farklı sıvıların karışımlarına uygulanan damıtma işlemidir Karışım damıtma kabında ısıtılınca, kaynama noktası düşük olan sıvı kaynayarak karışımdan ayrılır Tekrar sıvılaştırılarak başka bir kap içinde biriktirilir ve böylece ayrım işlemi tamamlanmış olur Erken kaynayarak ayrışan sıvının soğutularak yeniden yoğuşturulması için genellikle su kullanılır

    İkiden fazla sıvı için de yöntem benzerdir Ancak daha çok sayıda düzlük ve biriktirme kabı kullanılır

    İlk kaptaki karışımın sıcaklığı her ayrışım sırasında kontrol altında tutulmalıdır Karışımlardaki her bir sıvının ayrışması bitene kadar o sıvının kaynama noktasının geçmemesi sağlanır

    Kullanım alanlar

    Sanayide petrol veya kömür katranı gibi maddelerin ayrıştırılması gibi çeşitli kullanım alanları vardır Damılma yoluyla elde edilen içkilerde de önemli bir uygulama alanı vardır Özellikle metil alkol oranının düşürülmesi, doğru damıtma yönteminin uygulanmasıyla mümkün olabilmektedir Aksi takdirde, ev yapımı rakı örneğinde olduğu gibi, uygun biçimde damıtma işleminden geçmeyen içki, insan sağlığına önemli zararlar verebilmekte, hatta ölümlere neden olabilmektedir








    ------------------------------------