Aşurenin Tarihteki önemi

'Mübarek Gün ve Geceler' forumunda YAREN tarafından 28 Aralık 2008 tarihinde açılan konu


  1. Tüm dostların muharrem ayı mübarek olsun..

    Muharrem ayı hakkında kısa bir bilgi.

    Hicri takvimin birinci ayıdır. Onuncu günün de ismi, Aşure’dir. Tarihi kaynaklara göre Milat’tan çok önce Arap, İsrail ve Fars milletleri tarafından, Muharrem ayının Aşure günü, kutsal kabul edilen ortak bir değerdir. Bugünün değerini ve kutsallığını, tarihler şöyle anlatıyor.

    1) Adem Ata’nın tövbesinin kabul edildiği gün.
    2) Nuh peygamberin gemisinin karayı bulduğu gün.
    3) İbrahim peygamberin Nemrut’un ateşinden kurtulduğu gün.
    4) Musa peygamberin kavmini Fravun’un şerrinden kurtardığı gün.
    5) Yunus peygamberin balığın karnından kurtulduğu gün.
    6) Eyüp peygamberin dertlerine şifa bulduğu gün.

    Saymakla bitiremiyeceğimiz bütün peygamberlerin refaha, kurtuluşa ve başarıya ulaştıkları gündür. Onun içindir ki, Nuh peygamber de dahil ondan sonra gelen bütün peygamberler, Hz. Muhammed ve Hz. Ali de 10 Muharrem Aşure günü şükür ve senalarını ifade ederek, oruç tutmuşlar. Nuh peygamberin kurtuluş çorbasını pişirip fakir fukaraya yedirmişler, “Hayır İhsan” yapmışlar. Bütün tarihler o güne kadar olan, Muharrem ayının kutsallığı ve özelliğini böyle anlatırlar. ...

    [​IMG]

    Muharrem ayının onuncu günüdür Aşure..
    Geçmiş bütün peygamberlerce farklı bir gün olarak kabul edilmiş ve birçok olaya tanıklık etmiş.
    Hemen hemen bütün islam ülkelerinde çeşitli tahılların bir araya gelmesiyle birlikte aşure tatlısı yapılır.Bu tarihi olayların hatırlanması anlamında sevinçli ve neşeli günler yaşanır ve eşe dosta aşure yedirme adedi devam eder..
     



  2. Aşure Tarifi


    [​IMG]


    Malzemeler

    1/2 kilo buğday
    1 su bardağı nohut
    1 su bardağı fasulye
    1 su bardağı pirinç
    25o gr kayısı
    250 gr incir
    100 gr siyah kuş üzümü
    1 kilo 250 gr tozşeker

    Üzeri için

    100 gr siyah kuş üzümü
    250 gr kayısı(ufak doğranmış)
    2 portakal kabuğu rendesi
    250 gr ceviz
    150 gr fındık
    250 gr sarı üzüm

    Akşamdan buğdayla pirinç üzeri 3 parmak geçecek kadar su koyupl taşım kaynatıp altını kapatın
    nohut ve fasulye ayrı yerlerde ıslatılıp l gece öncesinden bekletilecek.
    ertesi gün nohut fasulye pişirilir, nohutun kabukları çıkarılacak buğdayın üzri epey geçecek kadar su konulacak ağır ateşe konulacak
    kayısı incir sarı üzüm incir(incir ve kayısı ufak doğranacak su ilave edilerek ayrı bir yerde kaynatılıp haşlanacak kaynamaya başlayan buğdayın içine fasulye ve nohut eklenecek içersine l tutam tuz ilave edin. iyice kaynayan buğday nohut ve fasulyenin içine kayısı incir ve üzümü ilave edin suyunu koymayın (kara olur)
    hepsi kaynatılacak bu arada ara ara karıştırın dip tutmasın.
    hepsinin piştiğini iyice anlayınca toz şekeri ilave edin.5 dakika kadar şekerlede kaynatın
    l tatlı kaşığı nişasta l bardak su ile karıştırılır aşurenin içine aktarılır. l taşım kaynatıp altını kapatın. sıcakken kaselere boşaltın üstleri soğuyunca üstlük malzemelerini bir kapta karıştırılıp
    üzerleri süslenir. ( bu malzeme istenirse 2 misli fazla olabilir)afiyet olsun



    [​IMG]
     



  3. Cevap: Aşurenin Tarihteki önemi

    Ben aşureye bayılırım hemen pişireyim bari yarencim eline sağlık paylaşımın için teşekkürler.