Aşurenin Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda Wish tarafından 25 Eylül 2010 tarihinde açılan konu



  1. Aşure Yapımı


    Bolluk ve bereketi çağrıştıran aşure geleneksel bir tatlımızdır. Hem tadıyla hem de tarihiimizden gelen kültürü ile hepimizin çok sevdiği tatlılar listesini en başlarında yer alır.

    Muharrem ayı aşure ayı olarak kabul edilir ve bu ayın 10uncu günü de aşure günü olarak kutlanır.

    [​IMG]

    Aşurenin Malzemeleri :

    1 kg.aşurelik buğday
    2 su b.nohut
    2 su b.kuru fasulye
    500 gr.kuru kayısı
    2 portakal kabuğu
    3 elma
    2.5 su b.kuru üzüm
    7 su b.toz şeker
    5 çorba k.pirinç
    2 su b.süt
    yarım çay b.gülsuy
    1 limon kabuğu rendesi
    su

    Kıvamını bağlamak için:
    nişasta

    Üzeri için:
    nar
    ceviz
    fındık
    kuş üzümü
    tarçın
    incir
    dolmalık fıstık

    Aşurenin Hazırlanışı :


    İlk olarak aşurelik buğdayı yarı kıvamdan fazla pişirin. Ardından üzerine yarı kıvamda pişirilmiş ya da bir gece suda bekletilmiş nohut ve fasulyeyi ekleyin. Bir süre kaynadıktan sonra doğranmış kuru kayısıları ve portakal kabuğunu da ekleyin. Tekrar bir süre kaynattıktan sonra yarı kıvamda pişirilmiş pirinci de suyu ile beraber ekleyin. Dibinin tutmaması için sürekli karıştırmaya dikkat edin. Kaynayan aşureye doğranmış elma ve suda bekletilmiş kuru üzümü de ilave edin. Suyun kıvamını daha sonra ayarlamak üzere bir kısmını ekleyin. Ardından gül suyunu ve sütü ekleyin. Bir süre kaynattıktan sonra şekerini ekleyin. Eğer az şekerli olmasını istiyorsanız miktarını azaltabilirsiniz.

    En son kıvamını bağlamak için nişastayı sulandırarak azar azar aşureye ekleyip karıştırın. Biraz bir kaba alarak soğutup kıvamını kontrol edin. Eğer buğdayınız kaliteli ise ve iyi kaynattıysanız nişastaya gerek kalmamaktadır.

    Pişen aşureyi kaplara paylaştırıp ilk sıcaklığı çıktıktan sonra nar, ceviz,fındık,kuş üzümü tarçın, incir ve dolmalık fıstık fıstık ile süsleyip komşularınıza dağıtabilirsiniz.
     



  2. Cevap: Aşurenin Tarifi

    çok severim :)
     



  3. Cevap: Aşurenin Tarifi

    Aşure zamanı geldimi yoksa?
     



  4. Cevap: Aşurenin Tarifi

    Eee Yaklaştı:==))
     



  5. Cevap: Aşurenin Tarifi

    yok yanılmıyorsam 26 Aralık olmalı 16 Aralık da olabılır o aralarda işte :)
     



  6. Cevap: Aşurenin Tarifi

    Tarif istemiyoruz Wish hanım...Eylem eylem... :)
     



  7. Cevap: Aşurenin Tarifi

    :f10:eveett uygulamaa
     



  8. Cevap: Aşurenin Tarifi

    Muharrem ayının onuncu günü 16 Aralık 2010 perşembe gününe denk geliyor.Anlayacağın daha var aşure gününe.



    Haftaya haftasonuna pişirecem arkadaşlar. Sizede servis yaparım o zaman :f196:
     



  9. Cevap: Aşurenin Tarifi

    Aşure mi dağıtılıyor burda bende kocaman bir tas alıp geliyorum sakın bitirmeyin arkadaşlar
    İnşallah bazı yörelerde ki gibi et but atmıyorsunuzdur aşurenin içine :)
     



  10. Cevap: Aşurenin Tarifi

    Yok artık et mi ... Biz salyangoz atıyoruz ya siz :DDDDDDDD
     



  11. Cevap: Aşurenin Tarifi

    Bizde kurba bacağı atıyoruz:DD
     



  12. Cevap: Aşurenin Tarifi

    Biz At Kuyruğu Atıyoruz Güzel Oluyo..:)
     



  13. Cevap: Aşurenin Tarifi

    Aşure, su, buğday, şeker, susam, nohut, bakla, fasulye, üzüm, fıstık, incir, pirinç, kestane, ceviz, nar gibi 12 tür yiyecek malzemesinden yapılır.Özellikle kurban kesenlerin aşure pişirmesi gerekir.İçine konan malzemeler ilden ile, yöreden yöreye değişir.Bazı yörelerimizde Kurban’ın kuyruk yağından, Zonguldak Devrek İlçesi’nde ise etinden bir parça saklanarak aşure pişirilirken içine atılır.Denizli’de aşure pişirildiğinde, yanında keşkek de pişirilip dağıtılmaktadır.

    Yalan söylemiyoruz heralde dimi aşurenin içine et atan yörelerimiz var :f20:
     



  14. Cevap: Aşurenin Tarifi

    Zaman ne cabuk geLdi gecTi ... Aşure Zamanı yakLastı nerdeyse...