Aşure

'Damak Keyfi' forumunda Wish tarafından 22 Ağustos 2008 tarihinde açılan konu


  1. Hicri takvime göre Muharrem ayının onuncu günü Aşure Günü'dür. Muharrem ayı boyunca evlerde aşure pişirilmesi de adettendir.ama Aşure sevenler sadece bu ayı beklemez ve sürekli yapanları bilirim.Örnek bizim evde yapılan bir aştır.


    Malzemeler:



    2 su bardağı aşurelik buğday

    1 su bardağı nohut

    5 su bardağı tozşeker

    1 su bardağı kuru fasulye

    15 su bardağı su

    Yarım su bardağı pirinç

    1 su bardağı kuru üzüm

    1 su bardağı küp doğranmış kayısı

    1 su bardağı doğranmış kuru incir

    1 portakal
    Süsleme için:

    1 su bardağı kuş üzümü

    Çekilmiş ceviz içi, Antep fıstığı

    Tarçın, nar taneleri


    HAZIRLANIŞI

    Buğday, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.

    Buğday taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte arasıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın.

    Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz.