Aşure Tarifi

'Damak Keyfi' forumunda Belinay tarafından 29 Mart 2012 tarihinde açılan konu


  1. Resimli Aşure Tarifi


    Malzemeler
    2 çay bardağı buğday
    1 çay bardağı nohut
    1 çay bardağı kuru fasulye
    1 çay bardağı pirinç
    1 çorba kaşığı bulgur
    2,5 su bardağı şeker
    3-4 yemek kaşığı haşlanmış mısır
    4-5 adet kuru kayısı
    4-5 adet kuru incir
    2 çorba kaşığı kuru üzüm
    1 çorba kaşığı hindistan cevizi
    1 adet kabuk tarçın
    3-4 adet karanfil
    1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
    1/2 çay kaşığı tuz (nohutu ıslatırken kaba koymak için)

    [​IMG]

    Aşure yapılışı

    Ben aşure yapmayı bilmiyorum diyorsanız işin kolayını söyliyeyim. Formül çok basit; bir malzeme koyun bir taşım kaynatın aşure kendiliğinden oluyor. Başlangıç önemli ilk malzeme; buğday sonrası kolay bir malzeme bir taşım kaynat işte aşure

    Bütün baklagillerinizi bir gece önceden ıslatın.Aşure günü ayrı ayrı haşlayın.
    Kuru meyveleride birkaç saat önceden ıslatın.
    Haşladığınız buğdayı bir tencereye alın. Üzerine 15 bardak su ilave edin.Kaynatmaya başlayın.(köpük oluşur onları ayırın)
    Bir taşım kaynayan buğdaya haşlanmış kuru fasulyeleri ekleyin bir taşım daha kaynatın.
    Haşlanmış nohutu ekleyin bir taşım daha kaynatın.

    ÖNEMLİ;Baklagillerin iyice haşlanmış olduğundan emin olun.
    Haşladığınız pirinci suyunu süzüp aşure malzemelerine ekleyin. Bir taşım kaynatın.
    Haşladığınız bulguru suyunu süzüp aşure malzemlerine ekleyin. Bir taşım kaynatın.
    Şekeri ekleyin.Baklagiller aşure soğudukça şekeri çekecektir. Tatlı sevenler oranı artırsın.
    Kuru meyveleri kayısı,incir küçük parçalar halinde kesin ayrı ayrı haşlayın.Önce kayısıyı ekleyip bir taşım kaynayın.
    Sonra kuru incirleri ekleyip bir taşım kaynatın.
    Mısır,Üzüm,Hindistan cevizi,karanfil,kabuk tarçın eklenir bir taşım daha kaynatılır.
    Ocak kapatıldıktan sonra kabuk tarçını çıkartın.
    Aşureyi kaplarınıza dağıtın.
    İşte bitti “Çok kolay” Herkese afiyet olsun.

    Süsleme için
    Ayıklanmış nar, çekilmiş Antep fıstığı,ceviz,dilimlenmiş fındık,badem,yer fıstığı,kuru üzüm ,portakal kabuğu rendesi,hindistan cevizi koyabilirsiniz.