Aşure tarifi

'Sorun Cevaplayalım' forumunda EyLüL tarafından 17 Ağustos 2011 tarihinde açılan konu


  1. Aşure tatlısının içine süt konulur mu?

    Aşure Tarifi
    2 su bardağı Buğday
    1/2 su bardağı pirinç
    1 su bardağı Nohut
    1 su bardağı Kurufasulye
    1 su bardağı kuru Üzüm
    1 su bardağı İncir
    1 su bardağı kuru Kayısı
    1/2 su bardağı fıstık
    4 su bardağı Şeker
    1 yemek kaşığı karanfil
    10 - 15 su bardağı Su

    Süsleme için:
    1 su bardağı kuş üzümü
    Çekilmiş ceviz içi, antep fıstığı, kavrulmuş fındık
    Tarçın, nar taneleri

    Hazırlanışı:
    Buğday, pirinç, fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye alın. 15 su bardağı su ekleyip kaynatın. Üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatın ve 30 dakika kaynatın. Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayın.
    Buğday ve pirinç taneleri iyice yumuşayıncaya kadar yaklaşık 4.5 saat kısık ateşte ara sıra karıştırarak pişirin. Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyin. İyice kaynatın. Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, karanfil ve dörde bölünmüş kuru kayısıyı ilave edip karıştırın. Birkaç taşım kaynatın. Son olarak şekeri ekleyip 5-10 dakika kaynattıktan sonra incirleri katın ve bir taşım kaynatıp, ateşten alın. Dilerseniz elma dilimleri ve rendelenmiş portakal kabuğu da katabilirsiniz. Elma ve portakal kabuğu, aşurenize hoş bir tat ve güzel bir koku verecektir.

    Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltın. Soğuyunca üzerini ceviz içi, Antep fıstığı, kavrulmuş fındık, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile dilediğiniz gibi süsleyerek servis yapın. İsteğe bağlı olarak gülsuyu da serpebilirsiniz

    Bazı çevrelerde Aşurenin içine süt ilavesi yapılıyor