Aşure nasıl yapılır kısaca

'Soru Cevap' forumunda bella thorne tarafından 21 Aralık 2011 tarihinde açılan konu

  1. bella thorne

    bella thorne Editör Site Yetkilisi


    Aşure nasıl yapılır? Tarifleri


    Malzemeler:

    Yarım kg. buğday

    1 su bardağı nohut

    1 su bardağı kurufasulye

    1 çay bardağı pirinç

    100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış

    100 gr. kuş üzümü

    50 gr. kuru dut

    100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm

    100 gr. kurutulmuş elma

    100 gr. hurma

    100 gr. mısır (konserve)

    Kuru incir

    1 kg. toz şeker

    1 portakal kabuğu rendesi

    2-3 adet karanfil

    Süslemek için:

    1 su bardağı fındık

    1 su badağı ceviz

    1 adet nar

    Tarçın


    Hazırlanışı:

    1.Nohut, kuru fasulye, kuru üzüm ve kuru kayısıları akşamdan ıslatılır

    2. Aşurelik buğdayı yıkanır ve bir gece önceden 15,20 dk. haşlanır, sabaha kadar demlendirilir.

    3. Sabah buğdayı pişirmeye başlanır.
    4. Pirinci ıslatıp biraz bekletilir ve kaynayan buğdaya eklenip birlikte pişirilir.

    5. Diğer taraftan bakliyatları da düdüklü tencerede pişirilir.

    6. Aşurenin başında durmakta fayda var, sürekli karıştırmanız gerekli tahta kaşıkla devamlı karıştırın. ve sıcak suyunuz hazır olsun, buğdaylar suyu çektikçe sıcak kaynar su eklemeye devam edin.

    7. Buğdaylar pişip, suyun kıvamı koyulaşmaya başladığında düdüklüde pişmiş olan bakliyatları aşureye ekleyiniz.
    8. Hepsi özleşmeye başlayınca, kuru üzüm, kuş üzümü, küp kesilmiş kayısıları, karanfil ve portakal kabuklarını ekleyip pişirmeye devam edin.

    9. Hemen ardından şekeri ilave edip eriyene kadar tencerenin başından ayrılmayalım,

    10. Şekeri ekledikten yaklaşık 20 -30 dk. Daha kaynattıktan sonra kıvamını almış oluyor, ocağımızı kapatıp aşurenin soğumasını bekleyebiliriz.