Artvinde ne yenir

'Türkiye Coğrafyası' forumunda Aysell tarafından 15 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Artvinde ne yenir ne içilir
    Artvin yemekleri
    Artvinin nesi meşhur
    Artvin neyi ile meşhur


    Artvin mutfağı yöresel lezzetler bakımından oldukça zengimn. Artvin mutfağında Ağartı denilen süt ve süt mamüllerinden yapılan yemekler arasında “ kuymak ” mahalli yemek olarak yaylacılar tarafından yapılır. Yörede yetişen sebze ve kır otlarından değişik türlerde yemekler de yapılmaktadır.

    Hamur işlerinde; hinkel, cergebas, bişi, katmer, erişte, lokum (lokma) ve börekler yer almaktadır. Hinlek ve cergebas denilen hamur yiyecekler çevreye özgüdür.

    Topluca yapılan “ harfana”larda ve ziyaretlerde taze etlerle ve ağaç şişlerle hazırlanılan kebaplar yörede önem arz etmektedir. Ayrıca köylerde kışlık kavurma yapıp saklanır.

    Dibek veya dinklerde döğülerek hazırlanan ve adı halk arasında “ gendirme ” ve “keşkek” olarak bilinen yemekler çok bilinen yöresel yemeklerdir.

    Çorbalardan “ püşürük ” adlı çorba, en çok bilinenlerdendir. Bunlardan başka, “çılbır”; “Kaygana (Omlet)”; yağlı, lorlu veya sadece etle yapılan soğanlı yahni de yerli yemekler arasındadır. Ayrıca sahil kesiminde yer alan halkın mahalli yemekleri arasında, hamsi balığından hazırlanan; hamsili pilav, hamsili buğulama, hamsili mısır ekmeği (cadı), hamsi salamura yer almaktadır.