Antep Yemekleri

'Damak Keyfi' forumunda Wish tarafından 22 Haziran 2010 tarihinde açılan konu


  1. Gaziantep Yemekleri
    Yöresel Yemekler Gaziantep
    Antep Mutfağı

    Gaziantep Çorbaları

    [​IMG]

    GAZİANTEP MAŞ ÇORBASI

    MALZEMELER

    1 Su bardağı maş
    1 Kahve fincanı pirinç
    3 tane kuru soğan
    2 tane kurutulmuş kırmızı biber
    1 Yemek kaşığı tarhın
    1 Yemek kaşığı toz kırmızı biber
    ½ Su bardağı zeytinyağı

    HAZIRLANIŞI


    Maş ayıklanıp, yıkandıktan sonra bol suyla kaynamaya bırakılır. Kaynadıkça suyun yüzüne kabukları çıkar. Çıkan kabukları kevgirle alınır.

    Maşın üzerine 1 kahve fincanı pirinç, halka doğranmış soğan, doğranmış kuruluk kırmızıbiber ilave edilir.

    Isıtılmış yağın içine tarhın ve toz kırmızıbiber konulup çorbanın üzerine verilir.

    MAŞ: Protein bakımından zengin, yöresel bir gıdadır.

    LEBENİYE ( YOĞURTLU ÇORBA )


    MALZEMELER


    200gr. Az yağlı kıyma
    1/2 s.b pirinç
    2 su bardağı süzülmüş yoğurt
    1 yumurta
    1/2 s.b nohut
    Yeterince yağ
    Kuru nane
    Tuz

    HAZIRLANIŞI


    Kıyma bir tencerede suyunu çekinceye kadar kavrulur.
    Pirinç yıkanıp suyu süzüldükten sonra akşamdan ıslatılmış nohutla beraber tuz ilave edilerek yeteri kadar suyla nohutlar pişinceye kadar kaynatılır.
    Süzülmüş yoğurda yumurta ve yağ ilave edilerek hafif ateşte kaynatılır.
    Pişmiş yoğurt çorbaya yavaş yavaş ilave edilir.

    SUNUM


    Isıtılmış yağın içine kırmızıbiber ve karabiber koyulup çorbanın üzerinde gezdirilir.

    YOĞURTLU UN ÇORBASI

    MALZEMELER

    2 Yemek kaşığı un
    5 su bardağı et suyu
    1 su bardağı süzülmüş yoğurt
    1 çay bardağı badem
    1 çay bardağı antepfıstığı
    Yağ
    Kırmızı biber
    Karabiber
    Tuz

    HAZIRLANIŞI


    Tencereye yeteri kadar yağ ve unu koyup un sararıncaya kadar kavrulur. Et suyu ve süzülmüş yoğurt çırpıldıktan sonra unun üzerine sürekli karıştırılarak eklenir. Tuz ve karabiber eklenip çorba kıvamına gelinceye kadar karıştırmaya devam edilir.

    SUNUM


    Suda ıslatıp dış kabukları soyulmuş badem ve fıstıklar çorbaya koyulur.
    Üzerine ısıtılmış yağın içinde kırmızı biber verilir.

    TARHANA ÇORBASI

    MALZEMELER

    1 Su bardağı tarhana

    500gr. Süzme yoğurt

    Yarım bardak zeytinyağı

    1 yumurta

    Yarım y.k. kuru tarhın

    Yarım y.k. kuru nane

    1 ç.k. karabiber



    HAZIRLANIŞI


    Tarhanaların geceden ıslatılır. İyice ıslatılan tarhana suyu süzüldükten sonra el ile yoğrulur ve yumuşayıncaya kadar hafif ateşte pişirilir.

    Süzme yoğurda 1 y.k zeytinyağı ve 1 adet yumurta koyularak hafif ateşte pişirilir.

    Pişen tarhanaların üzerine pişmiş yoğurt ilave edilip 2-3 dk. kadar kaynatılır.

    Isıtılmış yağın içine tarhın, karabiber ve nane karıştırıldıktan çorbanın üzerine verilir.


    *TARHANANIN YAPILIŞI

    1 kg. dövmenin üzerine yeterince su koyup kaynatılır. Kaynayınca yüzüne çıkan köpükler alınır. Dövme açılıncaya kadar pişirilir daha sonra soğumaya bırakılır.

    2 kg. süzme yoğurt pişmiş dövmenin üzerine ilave edilerek koyu kıvama gelinceye kadar yoğrulur. Elde edilen karışım küçük parçalar halinde beyaz bir bezin üzerinde kurumaya bırakılır. Kuruma işlemi sırasında tarhanalar ara sıra çevrilir.

    Kuruyan tarhanayı uzun süre saklayabilirsiniz.

    DÖVMELİ ALACA ÇORBASI


    MALZEMELER


    1 su bardağı dövme

    1 çay bardağı nohut

    1 su bardağı yeşil mercimek

    2 adet kuru soğan ( orta boy )

    Yarım su bardağı zeytinyağı

    1 y.k kırmızı toz biber

    1 y.k kurutulmuş tarhın

    2 adet kuru dolmalık kırmızı biber



    HAZIRLANIŞI


    Geceden nohut ve dövme ıslatılır. Ertesi gün yeterince su ve tuz ilave edilip ocağa konulur. Kaynayınca köpükleri alınır.

    İyice piştikten sonra üzerine temizlenmiş mercimek, ince doğranmış soğan ve eğer istenirse ikiye kesilmiş kuru dolmalık kırmızı biber ilave edilir.

    Isıtılmış yağın içine kırmızı toz biber ve tarhın katılıp çorbanın üzerine ilave edilir.


    SUNUM

    Dövmeli alaca çorbası her türlü turşu ile servis yapılır.

    *Tarhın, nane gibi bir çeşit baharattır.

    *Dövme( yarma, aşurelik buğday) buğdayın bütün olarak ıslatılıp kabuğunun soyulması ile elde edilir.

    ÖZ ÇORBASI


    MALZEMELER

    250gr. Dövme

    500gr. Süzme yoğurt

    Yeteri kadar et suyu

    1 yumurta

    Yarım su bardağı zeytinyağı

    3 yemek kaşığı kabuğu soyulmuş antepfıstığı içi

    2 yemek kaşığı kabuğu soyulmuş badem içi

    Toz tarçın

    Tuz


    HAZIRLANIŞI

    Dövme bir gece önceden ıslatılır. Ertesi gün yeterince su ilave edip dövme kaynatılır. Kaynayınca üstünde toplanan köpük alınır. Yeterince tuz ilave edilip pişirilir.

    Pişirilen dövme ister süzgeçten geçirilerek ister blenderde çekilerek pürüzsüz hale getirilir.

    Süzülen dövme yeterince et suyu ile pişirilir.

    Süzme yoğurt, 1 tane yumurta ve 1 y.k zeytinyağı ile hafif ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.

    Pişmiş yoğurt kaynayan çorbaya yavaş yavaş ilave edilir.

    Soyulmuş antepfıstığı ve badem içleri 2-3 kaşık zeytinyağıyla ocakta hafif pembeleşinceye kadar kavrulur daha sonra çorbaya ilave edilir.

    Çorbanın üzerine ısıtılmış yağ ve tarçın dökülür.


    SUNUM


    Öz çorba sıcak olarak servis yapılır.

    EKŞİLİ MERCİMEK ÇORBASI

    MALZEMELER

    1 bardak kırmızı mercimek

    Yeteri kadar et suyu ( 5 bardak )

    4 diş sarımsak

    1 limon

    1.5 kaşık domates salçası

    1 kaşık biber salçası

    1 y.k nane

    1 çay bardağı zeytinyağı

    HAZIRLANIŞI


    Mercimek et suyuyla birlikte pişirilir. Mercimek pişince domates, biber salçasını ve tuzu ilave edin. Suyu azalmışsa su ilave edilebilir. Biraz piştikten sonra ezilmiş sarımsak ve bir limon suyunu ilave edip 1-2 dakika kaynatın.

    Çorbanın üzerine ısıtılmış yağ ve nane dökülür.

    * Çorbanın pürüzsüz olmasını istiyorsanız blender ile karıştırabilirsiniz.
     



  2. Cevap: Antep Yemekleri

    Gaziantep Kebapları

    [​IMG]

    KUŞBAŞI KEBAP ( TİKE KEBABI )


    MALZEMELER

    1 kg. kebaplık et
    2 y.k. domates salçası
    1 y.k biber salçası
    1/2 y.k kırmızı toz biber
    1/2 ç.b karabiber
    1 t.k nane
    1/2 bardak zeytinyağı
    1 y.k dövülmüş sarımsak
    Tuz
    150 gr. kuyruk

    HAZIRLANIŞI

    Birgün önceden, kuşbaşı ete zeytinyağı, tuz, domates ve biber salçası, kırmızı biber, sarımsak, karabiber, nane ilave edilerek bekletilir.
    Terbiyelenmiş etler şişe 6-7 et, bir kuyruk şeklinde saplanır. Kuyruklar etlerin arasına gelecek şekilde saplanır.
    Harı geçmiş ateşte çevrilerek pişirilir.

    SUNUM

    Maydanoz piyazıyla sıcak olarak servis yapılır.

    SEBZELİ KEBAP

    MALZEMELER


    1kg. az yağlı kıyma
    1demet maydanoz
    4 tane taze sarımsak
    Tuz
    Karabiber

    HAZIRLANIŞI

    Maydanozlar yıkanıp, ince ince doğranır. Sarımsaklar kabuğu soyulup yıkanarak ince ince doğranır. Kıymaya maydanoz, sarımsak, karabiber ve yeterince tuz ilave edilip yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde kıyma alınıp avuç yardımıyla uzatılarak yassı olarak şişe saplanır. (adana kebap şişine ) Orta harlı ateşte pişirilir.

    SUNUM

    Sıcak olarak servis yapılır.

    KIYMA KEBABI


    MALZEMELER


    1kg. az yağlı kıyma
    Tuz
    Karabiber
    Kırmızıbiber

    HAZIRLANIŞI

    Kıyma yeterince tuz, karabiber, kırmızıbiber ve suyla yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde kıyma alınır avuç yardımıyla şişe yassı olarak sıkılarak uzatılır (adana kebap şişine saplanır).Orta harlı ateşte pişirilir.


    SUNUM


    Sıcak olarak açık ekmekle servis yapılır.

    SARIMSAK KEBABI


    MALZEMELER

    1kg. orta yağlı kıyma
    1,5kg. taze baş sarımsak
    Tuz
    Karabiber

    HAZIRLANIŞI

    Kıyma yeterince tuz, karabiber ve suyla yoğrulur. Et ceviz büyüklüğünde yuvarlanır. Sarımsakların dişleri ayrılmadan ikiye kesilir. Şişe bir sarımsak bir et gelecek şekilde saplanır. Harı geçmiş ateşte pişirilir. Pişen kebapların üzerinde biraz su gezidirilip, ağzı kapalı bir kapta ateşin üzerinde 10dk. kadar bekletilir.

    SUNUM


    Sıcak olarak açık ekmekle servis yapılır.

    YENİ DÜNYA KEBABI


    MALZEMELER

    1 kg.orta yağlı kıyma
    2 kg yenidünya ( büyük ve tam olgunlaşmamış )
    Tuz
    Karabiber

    HAZIRLANIŞI


    Kıyma yeterince su, tuz ve karabiber koyarak yoğrulur. Etten ceviz büyüklüğünde koparılıp yuvarlak köfteler yapılır. Yenidünyalar ikiye kesilerek çekirdekleri çıkarılır. Şişe bir yeni dünya bir et gelecek şekilde saplanır. Harı geçmiş ateşte pişirilir.

    SUNUM


    Sıcak olarak açık ekmekle servis yapılır

    SOĞAN KEBABI


    MALZEMELER

    1kg. orta yağlı kıyma
    2kg. arpacık soğan ( kuru küçük soğan )
    1/2 sb. Nar ekşisi
    Tuz
    Karabiber

    HAZIRLANIŞI

    Kıyma yeterince tuz, karabiber ve suyla yoğrulur. Etler ceviz büyüklüğünde yuvarlanır. Soğanların kabukları soyulmadan, püsküllü tarafından tepesi kesilip, ikiye kesilir. Şişe bir soğan bir et gelecek şekilde saplanır. Mangalda piştikten sonra bir tepsiye çekilir. Nar ekşisi biraz sulandırılıp kebabın üzerinde gezdirilir. Kebap ağzı kapalı olarak yarım saat bekletilir.

    SUNUM


    Sıcak olarak açık ekmekle servis yapılır.

    PATLICAN KEBABI


    MALZEMELER

    1kg. az yağlı kıyma
    2kg. patlıcan( uzun patlıcan)
    1kg.domates
    500gr. Yeşil biber
    Tuz
    Karabiber

    HAZIRLANIŞI

    Kıymaya yeterince su, tuz ve karabiber koyup yoğrulur. Patlıcanlar yıkanıp sapları kesildikten sonra 3-4 cm uzunluğunda enine kesilir. Şişe bir patlıcan bir kıyma gelecek şekilde saplanır. Şişte 4 patlıcan 3 kıyma gelecek şekilde harı geçmiş ateşte pişirilir. Etler ceviz büyüklüğünde olup elle biraz yassılaştırılarak şişe dizilir. Pişen kebap uygun bir kaba çekilip biraz dinlendirilir. Domatesler 4 parçaya kesilip parçalar uzunlamasına şişe dizilir, kebaptan önce domatesler pişirilirki ateşin harını alsın. Yeşil biberlerde şişe geçirilir ve en son biberler pişirilir. Pişmiş domates ve yeşil biberlerde pişen kebabın üzerine çekilir. Ağzı kapalı bir şekilde kebap ateş üzerinde 5-10dk. bekletilir.

    SUNUM

    Açık ekmekle sıcak olarak servis yapılır.

    CİĞER KEBABI

    MALZEMELER

    1kg. karaciğer
    200gr. kuyruk

    PİYAZ

    2demet maydanoz
    3 adet kuru soğan
    Tuz, kırmızıbiber, toz sumak ekşisi

    HAZIRLANIŞI


    Ciğerler kuşbaşı etlerden daha küçük doğranır. Şişe 4-5 ciğer 1 kuyruk saplanır. Harı geçmiş ateşte pişirilir.

    PİYAZ

    İnce ince soğan doğranır, maydanozlarda ayıklanıp ince ince doğranır. Maydanoz ve soğan karıştırılıp üzerine tuz, kırmızıbiber, toz sumak eklenip iyice karıştırılır.

    SUNUM

    Ciğer kebabı açık ekmekle tuz ve kimyon dökerek üzerine de piyaz eklenerek sıcak olarak yenilir.

    ALTI EZMELİ KEBAP

    MALZEMELER

    1kg. kuşbaşılık et
    100 gr. Kuyruk
    1y.k domates salçası
    1/2 y.k biber salçası
    1/2bardak zeytinyağı
    1y.k dövülmüş sarımsak
    1/2ç.k karabiber
    Tuz
    5-6 tane domates
    3-4 tane yeşil biber

    HAZIRLANIŞI

    Birgün önceden kuşbaşılık etin üzerine zeytinyağı, tuz, karabiber, domates salçası, biber salçası, sarımsak eklenip karıştırılır.
    Terbiyelenmiş etler şişe 4-5 et bir kuyruk gelecek şekilde dizilir.
    Harı geçmiş ateşte pişirilir.
    Domatesler yıkandıktan sonra 4 parçaya bölünür. Kesilen domatesler şişlere saplanır. Kabukları yanmayacak şekilde pişirilir. Pişirilmiş domatesler kabukları soyularak servis tabağına çekilip ezilir. İnce doğranmış yeşilbiber domateslerin üzerine ilave edilir.
    Pişmiş kebaplar domates ve biber sosunun üzerine çekilir.

    *Domates ve biber sosunun üzerine etler terbiyelenmedende pişirilip servis yapılabilir.

    GAZİANTEP PARMAK KEBABI


    MALZEMELER


    4-5 tane uzun patlıcan
    Yarım kg yemeklik kuşbaşı et
    1 tane kuru soğan
    5-6 diş sarımsak
    2 tane domates
    2 tane dolmalık biber

    HAZIRLANIŞI

    Patlıcanlar çizgili soyulup, önce ikiye daha sonra uzunlamasına dört’e bölünüp yıkandıktan sonra süzgeçte suyunun süzülmesi için bekletilir. Suyu süzülmüş patlıcanlar kızartılır. ( çok kızartmamak gerek)

    Etler, soğanla yağda kavrulduktan sonra 1y.k domates salçası ve biraz su eklenip etler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

    Kızarttığımız patlıcanları dairesel olarak kaba dizilir. Pişmiş etler kabın ortasına konulur. 5-6 diş sarımsak etin üzerine eklenir. Kabuğu soyulmuş domatesler ince ince doğranıp etin çevresine dizilir. Dolmalık yeşil biberlerde uzunlamasına doğrandıktan sonra domatesle beraber etin çevresine dizilip fırına verilir.
     



  3. Cevap: Antep Yemekleri

    Agzım Sulandı Valla =))))
     



  4. Cevap: Antep Yemekleri

    Gaziantep Yoğurtlu Yemekler

    [​IMG]

    ALİ NAZİK

    MALZEMELER

    6-7 adet kemer patlıcan

    500 gr. kıyma

    3 su bardağı süzülmüş yoğurt

    3-4 diş sarımsak

    3 yk. Zeytinyağı

    1 t.k kırmızı pul biber

    1 ç.k. karabiber

    1 ç.k. tuz



    HAZIRLANIŞI

    Patlıcanlar ateşte közlenir, kabukları soyulur ve çok ince doğranır.

    Kıyma , üzerine zeytinyağı ve tuz konulup çok kurutmadan kavrulur. Kıyma kavrulduktan sonra kırmızı biber ve karabiber konulur.

    Bir kapta sarımsaklı yoğurt hazırlanır.

    İnce doğradığımız patlıcanlar hafif ateşte ılıtılır, ısınan patlıcanın üzerine hazırladığımız sarımsaklı yoğurt ilave edilip karıştırılır, eksikse tuzu ilave edilir.

    Sarımsaklı yoğurtla karıştırdığımız patlıcanların üzerine kavurduğumuz kıyma konulur.



    SUNUMU

    Bu karışım büyük bir servis tabağına çekilip üzerine kavrulmuş kıyma konulup sıcak servis yapılır.

    Eğer istenirse kıymasına, ince doğranmış yeşil biber ve kabuğu soyulmış küçük doğranmış domates konabilir.


    ŞİVEYDİZ

    MALZEMELER

    500 gr parça et

    2.5kg. taze sarımsak

    2.5kg. taze soğan

    4 su bardağı süzülmüş yoğurt

    1 su bardağı nohut

    1 yk. Kuru nane

    1 tk. Karabiber

    Yarım su bardağı zeytinyağı

    Yeterince tuz



    HAZIRLANIŞI

    Et yeteri kadar su koyularak kaynatılır, kaynayınca köpüğü alınır. Geceden ıslattığımız nohut ve biraz tuzda ilave ederek etin üzerine koyup pişirilir.

    Soğan ve sarımsakların kabukları temizlenip, beyaz kısımları yeşiline kadar 3 cm. uzunluğunda doğranır.

    Pişen etin üzerine soğan ve sarımsaklar ilave edilir.

    Soğan ve sarımsaklar piştikten sonra pişmiş yoğurt konulur.( Yoğurt pişirme kısmında tarif edildiği gibi )

    Hepsi beraber 3-4 dk. Kadar kaynatılır.

    Üzerine kızdırılmış yağ, karabiber ve kuru nane gezdirilir.



    SUNUM


    Şiveydiz sıcak olarak pirinç veya bulgur pilavıyla servis yapılır.

    Not: Doğranan soğan ve sarımsaklar iyice haşlanır, suyu süzülür ve etin içine öyle atılır.


    YUVARLAMA


    MALZEMELER


    YUVARLAMA KÖFTESİ

    500 gr. Köftelik et

    3 su bardağı pirinç

    2 ç.k karabiber

    1 ç.k. tuz

    YUVARLAMANIN SUYU

    750 gr. Az yağlı kuşbaşı

    1 su bardağı nohut

    3 su bardağı süzülmüş yoğurt

    1 y.k kuru nane

    2 y.k zeytinyağı



    HAZIRLANIŞI


    Az yağlı kuşbaşı et yeteri kadar su ve tuz ilave edilerek kaynatılır, kaynayan etlerin köpüğü alınır. Geceden ıslattığımız nohutta bu et suyuna eklenerek beraber pişirilir.



    KÖFTENİN HAZIRLANIŞI

    Önceden yıkayıp kuruttuğumuz pirinç, karabiber ve yeterince tuz ilave edilip, et değirmeninde iki kere çekilir yada un gibi oluncaya kadar dövülerek hazırlanır.
    Un haline gelmiş pirince köftelik et eklenerek hiç su koymadan yumuşak hamur haline gelinceye kadar yoğrulur. Pürüzsüz olan hamur nohuttan daha küçük parçalar halinde avuç içi az yağlanarak avuç içinde yuvarlanır.

    Yuvarlanmış köfter, pişmiş et ve nohutun üzerine ilave edilip 15 dk. Kadar orta ateşte tencerenin kapağı açık olarak pişirilir.

    Kaynatılmış yoğurt, et ve yuvarlamanın içine yavaş yavaş aynı yönde karıştırılarak ilave edilir. 1-2 taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınıp, yemeğin üzerine ısıtılmış yağ ve nane verilir.

    SUNUMU

    Yuvarlama şehriyeli pirinç pilavla, sıcak olarak servis yapılır.
    Yuvarlama çorba gibi sulu olur.

    Önemli Not: Yoğurtlu yemekleri pişirirken tencerenin ağzı açık kalmalıdır, soğuyuncaya kadarda tencerenin kapağı kapanmaz, kapatılırsa yemek ekşir.


    YOĞURTLU PATATES


    MALZEMELER

    500gr. Parça et

    1.5 kg patates

    1 su bardağı nohut

    3 su bardağı süzme yoğurt

    1 yumurta

    1 çay bardağı zeytinyağ

    1 veya 2 y.k haspir( isteğe göre )

    1/2 t.k karabiber

    1. ç.k. tuz



    HAZIRLANIŞI

    500gr. Parça et yeteri kadar suyla beraber ocağa koyup kaynatılır, kaynayan etin köpüğü alınır. Geceden ıslatılan nohut ve biraz tuz kaynayan etin üzerine ilave edilip pişirilir.

    Kabuğunu soyup küçük küp şeklinde doğradığımız patatesler tuzlu suda bekletilir.

    Et ve nohut pişince biraz tuz ve su ilave edip üzerine küp şeklinde doğradığımız patatesleri de ekleyip pişmeye bırakılır.

    Yoğurt , yoğurt kaynatma kısmında anlatıldığı gibi kaynatılır, et ve patatesin üzerine konulur, biraz kaynattıktan sonra ocaktan alınır.

    Yemeğin üzerine, ısıtılmış yağ üzerine bol haspir ve karabiber konulur.



    SUNUMU


    Yoğurtlu patates sıcak olarak, pirinç veya bulgur pilavla servis yapılır.



    Önemli Not: Yoğurtlu yemekleri pişirirken tencerenin ağzı açık kalmalıdır, soğuyuncaya kadarda tencerenin kapağı kapanmaz, kapatılırsa yemek ekşir.
     



  5. Cevap: Antep Yemekleri

    Gaziantep Tatlıları

    [​IMG]


    GAZİANTEP DOLAMA TATLISI

    MALZEMELER

    Hazırlanmış olan yufkalar,
    1 kg. Öğütülmüş fıstık içi,
    300 gr. Erimiş tereyağı (el yakmayacak sıcaklıkta),
    Şerbet için 1200 gr. Toz şeker, 800 gr su, yarım limon suyu.

    HAZIRLANIŞI

    Hazırlanmış yufkaları tezgaha üst üste serin. Tam ortasından enine keserek ikiye bölün. İki yufka istifini üst üste koyun. Dikdörtgen bir tepsinin uzun kenarını ölçü alıp yufkaların iki yanından fazla kısımları kesip ayırın. İnce oklavayı bir yufkanın ucuna koyun. Yufkanın üzerine fıstık serpin; sonra yufkayı oklavaya rulo gibi sarın. Tezgahtan kaldırmadan yufka rulosunu iki ucundan hafifçe büzüştürüp bir daha yuvarlayın. Sonra tepsinin içine enlemesine oklavadan sıyırın. Bu işlemi tepsi dolana kadar tekrarlayın. Tepsiye dizilen ruloları dilimledikten sonra, erimiş yağdan, kuru yer kalmayacak şekilde serpiştirin. Tepsiyi, kasap kağıdı ile örtüp 150 derecedeki fırına sürün; 20 dakika kadar pişirdikten sonra çıkarıp soğutmadan hazırladığınız şerbeti verin. Şerbeti çekmesini ve soğumasını bekleyin.


    GAZİANTEP PEYNİRLİ UN HELVASI

    MALZEMELER

    500 gr. Tuzsuz Antep peyniri
    1.5 su bardağı şeker
    3 Su bardağı su
    1 Su bardağı un
    1 Su bardağı yağ

    HAZIRLANIŞI


    Un, yağla sararıncaya kadar kavrulur. Şekerle su kaynatılıp kavrulan unun üzerine dökülerek yavaş yavaş karıştırılır. Kısık ateşte arada karıştırılarak pişirilir. Dilimlenmiş Antep peyniri suda biraz ıslatılır. Kısık ateşte pişen helvanın, unsu tadı gidince peynirlerin suyu sıkılıp helvanın ortasına yerleştirip helvayla üzerini kapatarak tencerenin ağzı kapalı olarak kısık ateşte peynir eriyinceye kadar bekletilir. Üzerine tarçın döküp sıcak servis yapılır.

    GAZİANTEP BAKLAVASI

    MALZEMELER

    1 kg. buğday unu,
    50 gr. Nişasta,
    1 kg. tereyağı,
    500 gr. Antep fıstığı,
    3 adet yumurta,
    10 gr. Tuz.


    Kaymak için:

    500 gr. Süt,
    50 gr. İrmik,
    750 gr. Şeker,
    350 gr. Su.


    Baklava kaymağının hazırlanması;

    500 gr. süt ateş üzerinde kaynatılır.Sonra irmik yavaş yavaş boşaltılır ve devamlı karıştırılıp soğumaya bırakılır.

    HAZIRLANIŞI

    Un yoğurma kabının içerisine dökülerek ortası çukur şekilde açılır.Üç yumurta tuz ile çırpılarak su ilave edilerek unla yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar yoğrulur. Hamur fitil şeklinde uzatılarak iki parmak eninde kesilir el ile yassılaştırılır.Tekrar hafif nişasta serpilerek üst üste konur. Bu hamurlar açılır. Hamurlar oklavayla kenarından ortasına doğru inceltilir.Hamurun yarı çapı 25-30 cm. olunca elle nişasta serpilerek hamur üst üste getirilir. Baştaki işlem 3 defa tekrarlanır. Hamur eni 60 boyu 120-140 cm. kadar açılır. Açılan hamur baklava yapılacak tepsinin büyüklüğünde kesilir. Bunlar küçük oklavaya sarılır. İçinden en pürüzsüz olan iki tanesi yüzlük ve yüzlük altı olarak seçilir.Tepsiye ince bir kat yağ sürülür. Tepsi büyüklüğünde kesilen yufkadan oklava ile iki kat serilir. Bu işlem 12 veya 14 kat yufka serilene kadar devam eder. Daha önceden hazırlanan kaymak tepsiye dökülüp iyice yayılır. Üzerine çekilmiş fıstık serpilir ve üstü açılan yufka ile döşenir.Üstüne yüzlük diye ayrılan hamurdan 10-12 kat serilir. Aralarına yağ atılır. Kenarları düzeltilir. Keskin dilim bıçağı ile mekik, muska ve parmak kare şeklinde kesilir, eritilmiş sıcak yağ üzerinde gezdirilir ve fırına verilir ve 230-260 derece sıcaklıkta pişirilir. Fırında baklavalar yer değiştirerek sürekli çevrilir. Baklava 45 dakika sonra hazır olur. Daha sonra dilim halinde kesilen yerlerin arası bıçak ile açılır.Ateş üzerinde 2-3 dakika tutulur ve şeker verme işlemine başlanır.1 kg. şeker 350 gr. su ile iyice kaynatılıp kıvam yapılır. Kepçeyle üzerine sıcak olarak yavaşça yedirilir. Soğuyuncaya kadar bekletilir ve servise hazır hale gelir.

    GAZİANTEP ŞÖBİYET TATLISI

    MALZEMELER

    1 kg. sert buğday unu,
    * 3 yumurta,
    * 10 gr. tuz,
    * 50 gr. nişasta,
    * 1 kg. sade yağ,
    * 500 gr. Antep fıstığı içi,
    * 500 gr. süt,
    * 50 gr. irmik,
    * 750 gr. şeker,
    * 350 gr. su.

    HAZIRLANIŞI


    Hamurun yapımı ve yufkaların açımı baklava tarifindeki gibidir. Yufkalar arasına yağ sürerek 10 kat üst üste konur ve 7x7 cm. olacak şekilde kare kare kesilir. Kesilen her bir parçaya kaymaktan iki kesme şeker büyüklüğünde konularak üzerine fıstık serpilir ve iki ucu birbirini karşılayacak şekilde kapatılıp tepsiye dizilir. Ayrı bir kapta 350 gr. su şekerle karıştırılır, ocakta 105 dereceye varıncaya kadar kaynatılır. Baklava 30 dakika piştikten sonra üzerine kıvam verilir.

    BURMA KADAYIF

    MALZEMELER


    *1 kg. çiğ burma kadayıf,
    * 1 kg. toz şeker,
    * 500 gr. Antep fıstığı içi,
    * 600 gr. sade yağ.

    Not: Malzemeler 1 tepsi / 3 kg içindir.

    HAZIRLANIŞI:

    Çiğ burma kadayıf uzun bir tezgahın üzerine serilir. Kenarları düzeltilerek içerisine fıstık içi konulur ve bir taraftan sarılmaya başlanır. İnce uzun şekildeki kadayıf, yağlanmış tepsiye ortasından başlanılarak dizilir. Daha sonra kadayıfın üzerine sade yağ eritilip dökülür. Dizme işlemi bitince tepsi düşük ateşli fırında 20 dakika (kadayıf kızarıncaya kadar) pişirilir. Pişirilen kadayıfın yağı süzülür ve bir başka tepsiye ters çevrilerek konulur. Süzülen yağ tekrar kadayıfın üzerine dökülerek 10 dakika (kadayıf kızarıncaya kadar) pişirilir ve kalan yağ yeniden süzülür. Sıcak halde şerbeti üzerine dökülür. Kadayıf 5 dakika kadar kısık ateşte şerbet ile beraber pişirildikten sonra servise sunulur.

    ŞERBETİN HAZIRLANMASI:

    1 kg. şekere yarım litre su katılır ve karıştırılarak yüksek ateşte kaynatılır. Karışım kaynayınca şerbet hazır hale gelir.

    FISTIKLI KADAYIF

    MALZEMELER

    * 1 kg. çiğ tel kadayıf,
    * 200 gr. Antep fıstığı içi,
    * 250 gr. sade yağ,
    * 1.5 kg. şeker,
    * 750 gr. su.

    Not: Malzemeler 1 tepsi / 3 kg içindir.

    HAZIRLANIŞI:

    Kadayıflar tel tel kırılarak. Kadayıfların yarısı 150 gr. yağla yağlanmış tepsinin içerisine basılır, arasına fıstık serpiştirilir, kalan kadayıflar tepsiye konur. Kadayıfların üzeri aynı büyüklükte bir tepsi ile bastırılarak sıkıştırılır. Kadayıf fırında kısık ateşte üstü kızarana kadar pişirilir. Üstü pişen kadayıf başka bir tepsi yardımıyla çevrilir, tepsinin kenarlarına 50 gr. yağ damlatılır ve tekrar fırına sürülür. Kadayıfın her iki tarafı da piştikten sonra sıcak olarak şerbeti verilir ve servise sunulur.

    ŞERBETİN HAZIRLANMASI:

    1.5 kg. şeker, 750 gr. su ile kaynayıncaya kadar ocakta tutulur. Kaynara çıktıktan sonra 5 dakika daha pişirilir ve şerbet hazırlanmış olur.

    KATMER

    MALZEMELER

    Hamur için:

    * 150 gr. un,
    * 1 çay bardağı su,
    * 1 çay bardağı tuz,

    İçi için:

    * 2 yemek kaşığı şeker,
    * 2 yemek kaşığı çekilmiş Antep fıstığı,
    * 100 gr. süt kaymağı.

    Not: Malzemeler 1 kişiliktir.

    HAZIRLANIŞI:

    Hamur malzemeler birbirine karıştırıldıktan sonra yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığına gelince avuç içiyle yumak haline getirilir. Biraz ayçiçek yağıyla yağlanır ve bir saat dinlendirilir, hamur böylece hazır duruma getirilmiştir. Hamuru açmak için, yumak el ile ezilir daha sonra merdane ile büyütülür. Elle havada çevirilerek açılır; kağıt inceliğine gelince elle düzeltilir ve muska gibi katlanıp dört köşe haline getirilir. Açılan hamurun ortasına iç malzemesi konularak, tekrar dört köşesinden içe doğru katlanır, tavaya yerleştirilerek fırına sürülür. 10-15 dakika fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Katmer servise hazırdır.

    ŞAM TATLISI


    MALZEMELER

    * 1/2 bardak un,
    * 1/2 bardak irmik,
    * 1/2 bardak şeker,
    * 1/2 bardak sıvı yağ,
    * 1/2 bardak yoğurt,
    * 3 adet yumurta,
    * 1 adet vanilya ve kabartama tozu,
    * 2 su bardağı şeker

    (şurubu için),

    * 2 su bardağı su,
    * Yarım limon suyu.

    HAZIRLANIŞI:

    Bir çukur kap içinde malzemelerin hepsi konur ve iyice karıştırılır. Bu karışım yağlanmış tepsiye boşaltılarak önceden iyice ısınmış fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Üzerine önceden hazırlanmış kıvamı (şurubu) soğuk olarak dökülür ve hindistan ceviziyle süslenerek servise sunulur. (Kıvamı için iki bardak şeker, limon suyu kıvam haline gelinceye kadar kaynatılır).

    ZERDE


    MALZEMELER

    * 6 su bardağı su,
    * 1/2 su bardağı pirinç,
    * 2 su bardağı şeker,
    * İstenirse bir miktar rendelenmiş portakal veya limon kabuğu.

    HAZIRLANIŞI:

    Önce pirinç ayıklanıp yıkanır ve bir tencerede suyla açılıncaya kadar pişirilir. Sonra rendelenmiş portakal veya limon kabuğu ile şekeri ilave edilir ve koyulaşıncaya kadar pişirilir.

    NOT: Sütlaç ve zerde aynı kaseye konulacaksa, kasenin altına sütlaç konulur. Sütlaç soğumaya bırakılır. Sütlaç soğuduktan sonra üzerine zerde konulur ve bunun üzerine çekilmiş fıstıkla süsleme yapılır.
     



  6. Cevap: Antep Yemekleri

    ooff yha bende antepliyim bask şimdi canım çekti yha ... valla süperrrr