Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda Elfida tarafından 27 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Antep usulü zeytinyağlı dolma tarifi
    Resimli Antep usulü zeytinyağlı dolma tarifi
    Antep usulü zeytinyağlı dolma nasıl yapılır

    Malzemeler:

    25 adet kurutulmuş patlıcan (dolmalık),
    15 adet kurutulmuş biber (dolmalık),
    4-5 adet kuru soğan,
    3 baş sarımsak,
    2 yemek kaşığı domates salçası,
    2 yemek kaşığı biber salçası,
    2 su bardağı pirinç,
    1, 1/2 çay bardağı zeytinyağı,
    1 yemek kaşığı toz şeker,
    Karabiber, kırmızıbiber, y.bahar, tuz,
    2 limon suyu veya limon tozu (isteğe göre),
    Yeteri kadar su.

    [​IMG]

    Yapılışı:

    Kuru patlıcanlar, geceden kaynar suya konup çatal geçecek şekilde haşlanır. Biberler ise kaynar suda en fazla 5 dk. kaynatılır. Her ikisinin de suları 2 veya 3 defa değiştirilir. Dolma içini hazırlamak için, önce zeytinyağında kıyılmış soğan ve sarımsak hafif kavurulur salçaları ilave edilip iyice karıştırılır. Yıkanmış pirinç bu karışımın içine konur ve hafifçe kavurulur. İki bardak sıcak suyla baharatlar ve şeker suyu çekene kadar pişirilir. Hazırlanan bu karışım, patlıcanların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurulur. Tencereye, birinin ağzı diğerinin dibine gelecek şekilde dizilir. Dizme işlemi düzgün ve sık şekilde yapılmalıdır (daima en alta patlıcan getirilmelidir). Üzerine biberler aynı şekilde dizilir. Dizme işlemi bittikten sonra, üzerine biraz tuz serpilir ve en üste dolma taşı konur. Dolma taşının bir parmak altında olacak şekilde kaynar su katılır. Dolma kaynamaya başladıktan sonra ocak kısılır. Pişmesine yakın limon suyu ilave edilerek 10-15 dk. daha pişirilir ve ocaktan indirilir. Dolma servise hazırdır.