Anasonlu Peksimet Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 29 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Anasonlu Peksimet Tarifi Resimli
    Resimli Anasonlu Peksimet Tarifi
    Anasonlu Peksimet Tarifi
    [​IMG]
    Malzemeler:

    2¼ bardak beyaz un

    1 çorba kaşığı bal

    ¾ tatlı kaşığı instant kuru maya

    ½ silme tatlı kaşığı tuz

    4 çorba kaşığı zeytinyağı

    ¾ bardak su

    1-2 çorba kaşığı anason tohumu

    30-35 peksimet



    Elde Yapılışı:

    1. Eğer elle yapıyorsanız unu tuzu balı ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu zeytinyağını ve anasonu karışıma ilave edip hamurunuzu 10 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve ele yapışmayan bir formda olacaktır.

    2. Eğer mikser ile yapıyorsanız mikserinize hamur yoğurma aparatını taktıktan sonra unu tuzu ve kuru mayayı mikser kabına alın. Oda sıcaklığındaki suyu balı zeytinyağını ve anasonu ilave ederek hamurunuzu 3-4 dakika yoğurun. Hamurunuz yumuşak ve ele yapışmayan bir formda olacaktır.

    3. Hamurunuzu bir beze haline getirip ağzı kapalı bir kaba alıp hacmi iki katına çıkana kadar veya 1 saat mayalanması için bekletin.

    4. Hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarla***** 25 cm uzunluğunda ince rulo haline getirin. Ruloları hafifçe unlanmış fırın tepsisine 10 cm arayla yanyana koyun.

    5. Ruloları evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanmaya bırakın.

    6. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

    7. Fırından çıkarıp 20 dakika ılımaya bırakın. Keskin bir bıçak kullanarak 1 cm kalınlığında dilimler kesin. Dilimleri fırın tepsisine yayın.

    8. 125 derece fırında 30-45 dakika kadar gevremesi için bırakın. Fırın soğuyuncaya kadar gevrekleri içeride tutun.


    Makinede peksimet Yapılışı:



    1. Makinenin ekmek pişirme haznesini mutfak tezgahına alıp pervaneyi takın. Makineyle birlikte gelen kap ve kaşık ölçülerini kullanarak hazneye ilk olarak suyu balı ve zeytinyağını koyun. Unu bir kaşıkla serperek sütü örtecek şekilde ilave edin. Tuzu şekeri ve anasonu unların hemen üstüne haznenin farklı köşelerine yerleştirin. Unların ortasında küçük bir çukur açıp içine mayayı serpiştirin.

    2. Ekmek haznesini makineye yerleştirip kapağını kapayın.

    3. Hamur programını seçerek makineyi çalıştırın.

    4. Programın ilk 5-10 dakikasinda makinenin kapağını açıp malzemelerin iyice karışmış olduğunu kontrol edin. Eğer karışmamış malzeme varsa plastik bir spatula ile karışmasına yardım edin.

    5. 10 dakika sonra hamurun yapısını kontrol edin. Hamurun kulak memesinden daha da yumuşak olması gereklidir. Hamurunuz çok kuru ve sert olmuşsa birkaç kaşık su ilave ederek yumuşacık bir hamur elde etmelisiniz. Eğer cıvık olmuşsa birkaç kaşık un gerekebilir.

    6. Programın bitiminde hamuru hazneden mutfak tezgahına alıp 2 eşit parçaya ayırın. Her bir parçayı mutfak tezgahı üzerinde iki elinizle yuvarla***** 25 cm uzunluğunda ince rulo haline getirin. Ruloları hafifçe unlanmış fırın tepsisine 10 cm arayla yanyana koyun.

    7. Ruloları evin ılık bir yerinde 1 saat mayalanmaya bırakın.

    8. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında 20 dakika ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.

    9. Fırından çıkarıp 20 dakika ılımaya bırakın. Keskin bir bıçak kullanarak 1 cm kalınlığında dilimler kesin. Dilimleri fırın tepsisine yayın.