Amasya Yemekleri

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 6 Ağustos 2011 tarihinde açılan konu


  1. Amasya Yemeklerinden Örnekler Verirmisiniz?
    Amasya Yemek Çeşitleri
    Amasya İline Ait Yemek Tarifleri

    TARHANA ÇORBASI (AMASYA)

    Malzemeler:
    500 gr köy tarhanası
    1 su bardağı nohut
    1 çorba kaşığı tereyağı
    1 çorba kaşığı nane
    1 litre et suyu

    Yapılışı:
    Akşamdan tarhana ile nohut akşamdan ıslatılır. Tencere veya düdüklüye tarhana, nohut, et suyu, tuz konularak hafif ateşte pişirilir. Üzerine yağ ve nane yapılır.


    AMASYA TURTASI
    Kullanılacak malzeme:
    1/2 su bardağı tozşeker,
    125 gr tereyağı
    4/5 su bardağı un,
    750 gr kokulu Amasya elması,
    100 gr kiraz ve portakal şekerlemesi karışımı,
    3 yumurta,
    3 çorba kaşığı süt,
    1 paket kabartma tozu,
    1/4 paket meyve jölesi,
    yeteri kadar tuz.

    Yapılışı:
    Elmalardan bir tanesi iyice yıkanır ve bu elma altıya bölündükten sonra çekirdekleri ve çekirdek yuvaları çıkarılır. Elma dilimleri soğuk suya atılır. Öbür elmaların kabukları soyulur. İnce ince dilimlenir. Çekirdekleri ve sert bölümleri çıkarılır, soğuk suya atılır. 1/4 paket meyve jölesi, paketteki tarife uyularak hazırlanır (yalnız konulacak su 1 fincan daha az olmalıdır). Turta kalıbı yağlanır. Üzeri yağlı kâğıtla örtüldükten sonra yağlı kâğıt da önce yağlanır, sonra unlanır. Kalıp hazırlandıktan sonra geniş porselen bir kaba yumurta sa-nlanyla tozşeker konur. Bunlar iyice çırpılır. Yumurta köpürünce erimiş ve soğutulmuş yağ katılır. Yağdan sonra kabartma tozu karıştırılmış un bir elekten azar azar elenerek hızlı hızlı karıştırılmakta olan yağlı yumurtaya yedirilir. Süt de katıldıktan sonra hamur iyice kabarıncaya kadar tahta bir kaşıkla yo-ğurulurcasına karıştırılır. Hamurun karıştırılması tamamlanınca bir başka kapta çırpılarak beyaz bir köpük haline getirilmiş olan yumurta akları (çırpılırken 1 tutam tuz katılması unutulmamalıdır) yavaş yavaş karıştırılan hamura azar azar katılır. Kanşım iyice karıştırıldıktan sonra yarısı kalıba boşaltılır. Bu hamurun üzeri ince ince dilimlenmiş elmalarla (suları iyice süzüldükten sonra) örtülür. Küçük küçük doğranan şekerlemeler de sağa, sola serpiştirildikten sonra geri kalan hamur kalıba boşaltılır. Islak bir spatulayla hamurun üzeri düzeltildikten sonra kalıp çok kızgın fırına (190°C'ye ayarlanmış) sürülür ve 45 dakika kadar tutulur. Turta, pişince fırından çıkarılır. Bir ızgaranın üzerine baş aşağı edilerek kalıptan çıkarılır. Sonra kaydırılarak düz bir fırın tepsisine aktarılır. Turtanın üzeri dondurulmuş meyve jölesiyle kaplanır. Kabuklu 6 elma dilimi de turtanın ortasına kabukları üste gelecek biçimde yerleştirildikten sonra turta 1-2 dakika sıcak fırına sokulup çıkarılır ve bir kenarda soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra çay, portakal suyu veya limonatayla servis yapılır.


    UNUTMA BENİ (AMASYA)

    Malzemeler:
    1 su bardağı pekmez
    2 yemek kaşığı şeker
    1 su bardağı su ve köy ekmeği (bayat ekmekte olabilir.)

    Yapılışı:
    Pekmez, şeker ve su birlikte pişirilir. Şurup haline geldiğinde dilimlenmiş ekmekler içine atılır. Sonra ekmekler şerbetten alınarak üzerine ceviz dökülerek servis yapılır.

    ELMA TATLISI (AMASYA)

    Malzemeler:
    1 kg. Amasya elması
    1 kg. toz şeker
    1 su bardağı dövülmüş ceviz
    1 çay kaşığı tarçın
    1 paket vanilya
    1 paket kremşanti
    şeker boyası

    Yapılışı:
    Elmaların kabukları soyulup içleri oyularak 15 dk. haşlanır. Haşlanan elmaların üstüne şeker boyası sürülerek içlerine ceviz ve tarçın karışımı doldurulur ve fırında 15 dk. pişirilir. Pişen elmaların soğumasına yakın üzerlerine kremşanti sürülerek süslenir. Soğuk servis yapılır.

    ŞEKER BÖREĞİ (AMASYA)

    Malzemeler:
    300 gr. tereyağı
    3 yemek kaşığı pudra şekeri
    4 su bardağı un

    Yapılışı:
    Yağ eritilir biraz soğuduktan sonra pudra şekeri ilave edilip çırpılarak yağ beyazlatılır. Azar azar un ilavesi ile kıvamı gelinceye kadar yoğrulur. (Elin içerisinde yuvarlandıktan sonra ortasına hafifçe bastırılınca kenarlarından biraz çatlarsa kıvamı gelmiş demektir.) Hamuru küçük fındık kadar yuvarlaklar yapıp papatya şekli verilerek soğuk fırına koyup 150 C de 15 dakika pişirilir. Piştikten sonra fırın kapatılır ve soğuyuncaya kadar fırında bekletilir. Fırından çıkarılınca üzerlerine 2 yemek kaşığı pudra şekeri serpilerek servis yapılır.

    KUYMAK (AMASYA)

    Malzemeler:
    500 Gr Tereyağı
    500 Gr Pekmez
    200 Gr un

    Yapılışı:
    Tencerede eritilen yağ, kızana kadar beklenir. Sonra pekmez ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan malzemeye elenmiş un ilave edilerek yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Sıcak ve soğuk servis yapılır.