Altın Çilek Türkiyede Nerede Yetişir

'Şifalı Bitkiler' forumunda Violet tarafından 7 Nisan 2011 tarihinde açılan konu


  1. Altın Çilek Türkiyede Nerede Yetişir

    [​IMG]

    Altın Çilek kurusu artık kilo vermek isteyenlerin ve ünlülerin gözdesi oldu.

    Yüksek lifli özelliğiyle metabolizmayı hızlandıran çilek, içeriğindeki C, B1, B2 ve A vitaminleriyle de hastalıklara karşı siper oluyor.

    Güney Amerika’da İnka eriği (Physalis) adıyla anılan, Türkiye’de ise ‘altın çilek’ diye adlandırılan bu altın renkli egzotik çilek, dünyada en çok lif barındıran ve kilo verdirmeye yardımcı olan bir meyve.
    Altın çilek pürüzsüz, kolay şekil alan, parlak ve turuncu-sarı bir dış yüzeye sahiptir. Özü sulu ve içerisinde çok ufak açık sarı çekirdekleri vardır. Dinlendirildiğinde tadı tatlılaşır.

    Altın çilek, yuvarlak bir meyve olup ağırlığı 5-7 gram arasındadır. Çapı yaklaşık olarak 2 cm’dir. Altın çilek taze iken doğal, kağıtımsı, sarımsı, bir kabuk ile kaplıdır ve yenilebilmesi için çıkarılması gerekmektedir.
    Altın çilek taze olarak, kurutulmuş olarak tek başına veya meyve ve sebze salatalarında diğer ürünlerle beraber de tüketilebilir. Ayrıca çikolata ile kaplanıp tatlılarda da kullanılabilir. Reçellerde, özel soslarda, keklerde vs. kullanılabilir. Altın çilek karışımlarda yada tek başına kullanılabilir. Bu egzotik meyve aynı zamanda çok sağlıklı ve tıbbi olarak birçok faydaya sahiptir.


    Altın Çilek Nerede yetişir Genel Özellikleri:

    Papaya Papaya bitkisi yapraklarını dökmeyen, tropikal bölgelerde yetişen büyük bir çalı veya küçük bir ağaçtır. Meyveleri kavuna benzediği için ona kavun ağacı da denir. Güneşli, sıcak, humuslu ve bol sulu topraklarda yetişir. Dişi ve erkek papaya bitkileri ayrı ayrı olup (nadiren birlikte); meyve üretmek için her ikisine de ihtiyaç vardır. Meyveleri yaz aylarında iyice olgunlaştıktan sonra toplanır. Bitkinin boyu türlerine göre 1,2 – 3,6 m. arasında olabilir.Olgunlaşmamış papaya meyveleri; bazı ülkelerde (Güney Amerika) sebze olarak pişirilmekte veya salatası yapılmaktadır.

    Papaya meyvesi; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karoten (carotene – kansere karşı koruyucu bir madde) açısından oldukça zengindir. Fakat modern kullanımı, içerdiği bu vitamin ve minerallerin yanısıra, meyvelerinde bulunan bol miktardaki proteolitik enzimlerden (Proteinleri eriten ve sindiren enzimler: Papain, Papaya peptidase-A ) kaynaklanmaktadır. Bu doğal enzimlerden en etkilisi olan papain’ dir. Papain’ e, mide tarafından salgılanan ve proteinleri sindiren-parçalayan enzim olan pepsin’ e benzerliği nedeniyle “Bitkisel Pepsin” adı da verilir.