Alluciye Tarifi Resimli

'Damak Keyfi' forumunda EyLüL tarafından 5 Temmuz 2011 tarihinde açılan konu


  1. Alluciye Tarifi Resimli
    Resimli Alluciye Tarifi
    Alluciye Tarifi
    [​IMG]
    Malzemeler:
    300 gr dana kıyma
    500 gr kuzu eti
    1 çay bardağı pirinç
    1 kg yeşil erik
    1 demet taze soğan
    1 demet maydanoz
    Ayçiçek yağı
    Alluciye - Hüceyla'nın Mutfağı: Mardin
    Yapılışı:
    500 gr kuzu eti bol su ile temizlenerek orta boy teflon tencereye konulur. Orta ocak ateşte 1 tatlı kaşığı tuz serpilerek
    pişmeye bırakılır. Suyunu çekip hafif kavrulana kadar pişmesi gerekir. Kavrulan etlere 5 kase su eklenerek yeniden pişmeye bırakılır. 1 çay bardağı pirinç önceden kaynar su ile haşlanıp bekletilmesi gerekmektedir. Yumuşayan pirinçler robottan geçirilir. 300 gr dana kuşbaşı etlerde rondodan geçirilerek kıyma haline getirilir. Robotta çekilerek hazırlanan pirinç ve dana kıymaya 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek yoğrulur. 1 kg erik bol su ile yıkandıktan sonra saplarından ayrılarak orta boy tencerede orta ocak ateşinde üzerini kapatacak kadar su ile haşlanır. Erikler yumuşayıncaya kadar haşlanmaya bırakılır. Hazırlanan kıymadan misket büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlanır.

    Haşlanan eriklerin fazla suyu süzülür. Bir kaba alınan erikler bir kaşık yardımı ile ezilir. Büyük delikli süzgeçte ezerseniz içerisine de biraz su damlatılırsa ezilen erikler alttaki kaba geçer ve eriklerin çekirdekleri süzgeçte kalır. 1 demet taze soğan saplarından ayrılarak temizlenir. 1 demet taze yeşil soğan iri iri doğranır. 1 demet maydanoz bol su ile temizlenerek ince ince doğranır. Misket büyüklüğündeki köfteler orta ocak ateşinde yarım çay bardağı ayçiçek yağı ile teflon tencerede pişirilir. Köftelerin kavrulması gerekmekte olduğundan devamlı harmanlanmalıdır. Renginin dönmesi yeterli olan köfteler pişen kuzu etlerinin üzerine eklenir. Yemeğimiz sulu yemek olacağından kaynamaya başlayınca içerisine doğranmış soğanlar ve sonrasında ezilmiş erikler eklenerek ortalama 10 dakika pişirilir. Pişen yemeğin üzerine doğranmış olan maydanozlar da eklenerek 1-2 dakika daha ocakta bekletilip servis edilebilir. Yemeğimizin yapılış süresi 1 saat sürmektedir. Ortalama 6 kişilik servis edilebilir.