Akdiken Nedir? Akdiken Faydaları Nedir

'Şifalı Bitkiler' forumunda Bella tarafından 16 Nisan 2012 tarihinde açılan konu


  1. Akdiken Nedir? Faydaları Nelerdir,



    Akdiken'in Faydaları ve Zararları Nelerdir,


    Akdiken Hakkında Bilgi : Hünnapgiller familyasındandır. 1-3 m boyunda küçük veya çalı görünümünde bir ağaçtır. Dalları karşılıklı ve uçlarında diken bulunur. Fidanları taze iken grimsi gümüş iken olgunlaşınca siyah bir renk alır. Yaprakları karşılıklı yumurta veya kalp şeklinde kenarları kertiklidir. Çiçekleri yaprak diplerinden çıkar ve topluca demet gibi bir arada bulunur.Sarımsı yeşil renkli olup oldukça küçüktür. Çiçekleri yazın açar. Meyveleri önce yeşil olgunlaşınca siyah renkte yuvarlak ve bezelye büyüklüğünde ve içinde 5-8 mm çapında dört adet çekirdek bulunur. Tadı mayhoş ve biraz da acı olan meyveler bitkinin tohumunu taşırlar.

    Diğer İsimleri : Ateştacı, Barutağacı, Geyikdikeni, Rhamnus catharicus (catharica)
    Yetiştirildiği Yerler : Anayurdu Güney Avrupa ve Anadolu’dur. Kuzey Anadolu bölgesinin dağlık yerlerinde yabanisi yetiştiği gibi, park ve bahçelerimizde süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

    Toplanması-saklanması : Akdikenin sadece olgunlaşmış meyveleri güneşte veya suni olarak kurutulur, taze iken şurubu veya tentürü yapılır.

    Bilinen Bileşimi : Akdiken bitkisinin meyve ve yapraklarında ramnoksantin ve lokain adı verilen maddeler ile antrakinon türevleri ve C vitamini bulunur.

    Akdiken Faydaları :
    -Kabızlığı önler, müshil etkisi gösterir.
    -Balla karıştırılıp gargara yapılırsa boğaz ağrılarına iyi gelir.
    -Kalp çarpıntılarına iyi gelir.
    -Sarılığa iyi gelir.

    [​IMG]

    Kullanım şekli-çay : Kurutulan meyve ve yapraklarından 2 tatlı kaşığı 1 bardak kaynamış suya konulur. 10-15 dakika süreyle demlendirilip süzülür. Bu çaydan, sabahleyin 1 bardak içilir.

    Akdiken'in Tazesi : Toplanan olgunlaşmış meyvelerinden 10 tanesi sabah kahvaltısından önce yenir.

    Şurup Hazırlama : Bitkinin olgunlaşmış meyvelerine biraz şeker ve su katılıp kaynatılarak şurup hazırlanır. Bu şuruptan sabah kahvaltısı öncesi bir yemek kaşığı içilir.

    Akdikenin Zararları :
    -Olgunlaşmamış meyveleri kullanılmaz
    -Fazla kullanılırsa karın ağrısı, bulantı, kusma yapar.