Akdeniz Bölgesinin Yetiştirdiği Ürünler

'Türkiye ile ilgili' forumunda ZORBEY tarafından 13 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Akdeniz Bölgelerine Göre Yetiştirilen Tarım Ürünleri
    Akdeniz bölgesinde yetişen meyve ve sebzeler
    akdeniz bölgesinde yetişen ürünler nelerdir

    Buğday: Bölgenin hemen her tarafında yetiştirilir. Çukurova’da pamuk ekilmeyen alanlarda da ekilir.

    Pirinç: Hatay’da Amik Ovası’nda, K. Maraş çevresinde ve Silifke civarında yetiştirilir.

    Pamuk: Başta Çukurova olmak üzere diğer kıyı ovalarında yetiştirilir. Türkiye pamuk üretiminin yaklaşık % 33′ü bölgeden karşılanır. Tütün: Göller Yöresi’nde ve Hatay çevresinde yetiştirilir. Gül: Özellikle Isparta ve Burdur çevresinde tarımı yapılır.

    Turunçgiller: Kıyı boyunca Finike, Antalya, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, ve Dörtyol’da yetiştirilir. Türkiye turunçgil üretiminin yaklaşık % 89′u bölgeden karşılanır.

    Muz: Alanya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Türkiye’de yetiştirilen muzun tamamı bölgeden karşılanır.

    Haşhaş ve ve şekerpancarı: Özellikle Göller Yöresi’nin ürünleridir.

    Zeytin ve üzüm: Kıyı şeridinde hemen her yerde yetiştirilir. Ancak bölge halkı daha kârlı olan pamuk üretimine önem verdiği için zeytincilik ve bağcılık fazla gelişememiştir.