Ağrının Ünlü Yemekleri

Konusu 'Doğu Anadolu Bölgesi' forumundadır ve ZeuS tarafından 29 Haziran 2011 başlatılmıştır.

  1. ZeuS Üye


    Ağrı Ünlü Yemekleri,
    Ağrının Ünlü Yemekleri nelerdir,
    Ağrı ilinin Yemekleri


    Ağrının Ünlü Yemekleri

    Ağrı yöresinin en lezzetli yemeği Abdigör Köftesi’dir. Doğubeyazıt'ta yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir yumurta ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılır. Taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan, yumurtave su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerinde servise sunulur.

    Ağrı yöresinde hayvancılığın büyük çapta olması sebebiyle et tüketimi oldukça fazladır. Hayvan ürünleri büyük miktarda kullanılmaktadır. Kuzeydoğuda sevimli Balık gölü etrafında balık restoranları ve yerel yemeklerin lezzetle yendiği lokantalar bulunmaktadır.

    Ağrı mutfağında tahıl önemli bir yer tutar. Tahıla dayalı olarak yapılan yemeklerin başlıcaları: Hengel, haşıl, erişte, kuymak, kete, bişi, erdek, hasude, bulgur pilavı, yalancı köfte, ekmek aşı, ayran aşı, halise, çiriş ketesi, murtuğa ve ağızyakan ve deveci çorbası. Haşıl yapılırken ince yarma önce bulamaç şeklinde pişirilir. Sonra ortası havuz gibi açılır ve üzerine tereyağı konur. Çevresine ise sarmısaklı yoğurt gezdirilir.
     

Sayfayı Paylaş