Afyonun Ünlü Yemekleri

'Türkiye Coğrafyası' forumunda EyLüL tarafından 25 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Afyonun Ünlü Yemeklerinin Tarifleri

    Afyon Şehrinin Kendine Özgü Bütün Tarihi Kültürel Ve Meşhur Yemekleri Ve Tarifleri Hakkında Gerekli Bilgiler


    Özbek Pilavı
    [​IMG]
    Malzemeler:
    3 su bardağı pirinç
    1 kg. kuşbaşı et
    6 su bardağı un
    2 adet kuru soğan
    4 adet havuç
    Ayçiçek yağı

    Hazırlanışı:
    Pirinç ve soğan yağda kavrulur. Kaynamakta olan 6 bardak suyu kavrulmuş olan pirince dökülür ve tuz katılır. Suyu çekene kadar pişirilir. Suyu çekmiş olan pilavın altı kapatılarak üzerine peçete kapatılır ve demlenmeye bırakılır. Ayrı yerde havuç kavrulur ve pişmiş olan etle birlikte karıştırılarak pilavın üzerine dökülür. Servis yapılır.

    Ağzı Açık

    Malzemeler:
    Hamuru için:
    2kg.Un
    125 gr. İç yağı
    1/2 kg. ayçiçek yağı
    1 fincan sirke
    1 yemek kaşığı yoğurt
    Tuz ve su

    İç için:
    500 gr. Kıyma veya peynir
    8 adet yumurta
    1 adet maydanoz
    tuz, karabiber

    Hazırlanışı:
    Un , tuz sirke yoğurt ve su karışımı kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Beze haline getirilir. Bezeler oklava yardımıyla açılır. Açılan hamurun üzerine eritilmiş iç yağı ve ay çiçek yağı karışımı sürülür. Katlanarak bir tepsiye konulur. Diğer bezeye de aynı işlemler uygulanır.
    Katlanan bezeler küçük kare parçalar halinde kesilir. Kesilen küçük parçalar oklava ile yuvarlak olarak asılır.
    Diğer tarafta iç malzemeleri karıştırılır. İç malzemesi açılan hamurun ortasına konulur. Kıymanın ortası görünecek şekilde kenarlar büzdürülerek kapatılır. Yağlanmış tepsiye sıralanır. Tepsi dolduktan sonra karışık yağla üzerleri yağlanır, önceden ısıtılmış fırına tepsiler verilir. Alt ve üst kızarıncaya kadar pişirilir. Biraz soğuyuncaya kadar bekletildikten sonra servis yapılır.

    Fırma Baklavası
    [​IMG]
    Malzemeler:
    4 su bardağı un
    250 gr. Margarin
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 yumurta
    1 çay kaşığı kabartma tozu
    1 fincan süt
    1 çay bardağı ceviz

    Şurubu için:
    4 su bardağı şeker
    3.5 su bardağı su kaynatıp iki üç damla limon sıkılır

    Hazırlanışı:
    Tavada çiçek yağı kızdırılır. Ateşten indirilip. Biraz soğuyunca 1/4 margarin, 1 kaşık karbonat, 1 kahve fincanı su ilave edilerek karıştırılır. Bu karışıma 2 su bardağı un yavaş yavaş ilave edilerek hamur haline gelinceye kadar devam edilir. Bu işlem bittikten sonra elde köfte şeklinde verilerek tepsiye dizilir.
    200 derece fırında pembeleşinceye kadar yarım saat pişirilir. Bu arada şerbeti hazırlanır. Fırından çıkarılan ılımış fırma baklavasının üzerine ılık olarak şerbet dökülür. 1 saat beklenir, servis yapılır.