Adıyamanın Meşhur Yemekleri

'Türkiye Coğrafyası' forumunda Sitem tarafından 17 Haziran 2011 tarihinde açılan konu


  1. Adıyaman Yöresel Yemekleri
    Adıyamanın Meşhur Yemek tarifleri
    adıyamanın yemekleri
    Adıyamanın Meşhur Yemekleri nelerdir

    Adıyamanın Meşhur Yemekleri

    [​IMG]

    Çiğ köfte, İçli Köfte, Basalla (ekşili köfte), Cılbır, Mercimekli Köfte, Pestil, Yapıştırma ve Hıtap, Adıyaman'ın ünlü yemek türlerinden bazılarıdır. İl merkezinde yöresel yemeklerin bulunduğu lokantalar mevcuttur.



    Adıyaman Tavası

    Malzemeler :

    1.5 kg. koyun eti kuşbaşı
    250 gr. çekilmiş kuyruk yağı
    5 kg. domates
    1.5 kg. patlıcan
    250 gr. yeşil biber
    100 gr. sarımsak
    Yeteri kadar tuz

    Hazırlanışı: Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır. Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve fırına verilir. Piştikten sonra servis yapılır.

    Karıştırmalı Adıyaman Pilavı

    Malzemeler :

    1.5 kg. bulgur
    500 gr. tereyağı
    2 kg. doğranmış et (kavurma et)
    100 gr. Salça
    100 gr. Pul biber
    50 gr. baharat
    yeteri kadar tuz

    Hazırlanışı: Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üzerine 1.5 litre su ilave edilir. Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir miktar kaynatılıp suyu çekildikten sonra servis yapılır.


    Burma Tatlısı


    Malzemeler:

    1 kg. baklava unu
    750 gr. Antep fıstığı
    500 gr. tereyağı
    35 gr. nişasta
    3 kg. şeker

    Hazırlanışı: Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka şeklinde açılır. Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir. Tepside dilimlenir, üzerine yağ dökülerek fırına konur. Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür.