Adananın meşhur yemek ve içecekleri

'Damak Keyfi' forumunda Yasemin tarafından 26 Aralık 2013 tarihinde açılan konu


  1. Adananın meşhur yemek ve içecekleri nelerdir?


    Adana'nın en meşhur içecekelrinden birtanesi şalgam suyudur.

    Şalgam suyu Turpgiller familyasına ait bir bitki olan Şalgam bitkisinden yapılan Çukurova'ya özgü bir içecektir. Kırmızı renkli, bulanık görünüşlü ve ekşimsidir. Acılı ve acısız çeşitleri mevcuttur.Şalgama acı olarak genellikle acı süs biberi turşusunun suyu kullanılır. Mayalanma sürecine de dahil olmuş bu siyah havuçlar, şalgam suyunun içinde dururlar. Bunlara tane denir, yöre aksanı sebebiyle dene dendiği bilinmektedir.

    Şalgam suyu Adana'da sadece şalgam diye ifade edilir. Şalgam suyu genellikle kebap çeşitleri ile birlikte tüketilir.

    ŞALGAM SUYU NASIL YAPILIYOR?

    Şalgam suyu, adındaki şalgamın aksine mor havuçtan bulgur ile mayalanarak yapılıyor. Önce, bulgur unu mayalanıp bir hafta bekletiliyor, iyice ekşidikten sonra sulandırılıp, dut ağacından yapılan özel tahta fıçılara bırakılıyor. Ardından, mor havuç iyice temizlenip kaynatıldıktan sonra bu fıçılara konuluyor, üzerine de az miktarda şalgam turpu yerleştiriliyor. Az miktarda nohut ilave edenler de var.

    Tahta fıçılarda bir hafta daha bekletilen bu karışıma bir de tuz ilave ediliyor. Fıçı içinde şarap gibi olgunlaştırılan şalgam, ‘ayazlama’ denilen bir işleme de tabi tutulduktan sonra bekleme süresi sonunda süzülerek içime hazır hale getiriliyor.

    salgam-suyu.