Adanada ne yenir

'Türkiye Coğrafyası' forumunda Aysell tarafından 15 Ağustos 2010 tarihinde açılan konu


  1. Adananın nesi meşhur
    Adana ne yenir
    Adana neyi meşhur
    Adana yemekleri


    Adana'da hangi yemekler meşhur? Adana'ya gidildiği zaman neler yenir? Bakalım :f196:

    Adana oldukça zengin bir mutfağa sahiptir.Adana yemeklerinin en büyük özelliği un, bulgur, et ve çeşitli baharatların kullanılmasıdır. Aynı zamanda süt, yoğurt, peynir ve çökelek de bol miktarda kullanılmaktadır. Adana kebabı çok ünlüdür. Bunun yanında bol yeşillik, ezme, salata yenir ve mevsimine göre ayran veya yöreye özgü şalgam suyu içilir. Kesme ya da hamur çorbası, yüzük çorbası, düğün çorbası, sebze yemeklerinden süllüm, mercimekli ıspanak başı, kabak çintmesi, bulgur yemeklerinden ekşili topalak, sarmısaklı köfte, içli köfte, sakatat dolması, kebaplardan Adana kebabı, çingene kebabı, içeceklerden şalgam veya meyan kökü, tatlılardan karakuş tatlısı, taş kadayıfı ve halka tatlısı Adana mutfağının özgün yemeklerindendir.


    İşte birkaç tarif

    Çingene Kebabı

    Malzemeler:

    1/2 kg. patlıcan
    1 kg. domates
    2 baş soğan
    4-5 yeşil biber
    1/2 demet maydanoz
    yeterince tuz ve sumak

    Hazırlanışı:
    Patlıcan ve domatesler şişlenerek közde pişirilir. Piştikten sonra kabukları soyulur ve dilimlenerek tepsiye dizilir. Diğer tarafta ise kuru soğan halka halka doğranarak tuz ve sumakla ovalanır, sonra içine doğranmış maydanoz konur ve tekrar karıştırılır. Bu karışım kızgın yağda kavrularak domates ve patlıcanın üzerine dökülür. Hazırlanan tepsinin üzeri hava almayacak şekilde örtülüp mangalda yarım saat daha pişirilir. Sıcak servis yapılır.



    Ispanaklı veya Etli Kömbe
    Malzemeler:


    4 kg. un
    1 su bardağı yağ
    1 tatlı kaşığı maya
    2 kg. ıspanak veya 1 kg. kıyma
    1 çay kaşığı susam
    yeterince tuz ve su
    5 baş kuru soğan
    2 çorba kaşığı salça


    Hazırlanışı:
    Ortası açılan un tuz ve su eklenerek hamur haline getirilir. Mayalanması için 1-2 saat bekletilir. Mayalanan hamur beş eşit parçaya bölünerek bezi yapılır. Büyükçe bir tepsinin içi bir çay bardağı yağla iyice yağlanır. Beziler tepsinin çapına göre açılarak tepsiye yayılır. Soğan ıspanak ve salçadan hazırlanan iç koyularak dört kat yapılır. Başka bir kapta susam, 1 bardak un ve 1 bardak su karıştırılarak bulamaç yapılır, hazırlanan bulamaç tepsideki hamurun üzerine sürülür. En üste bir su bardağı yağ dökülür. Baklava dilimi şeklinde dilimlenen yemek fırında pişirilir.