Adana Usulü Sıkma Tarifi Orjinal Resimli

'Damak Keyfi' forumunda Ceylan tarafından 9 Şubat 2013 tarihinde açılan konu


  1. Resimli Sıkma Tarifi Adana Usulü


    Adanalı bir ailenin gelini olarak sizlere Adana ve Mersinde oldukça sevilen bir hamurişinin tarifini vereceğim. Hatta o kadar seviliyor ki çoğu aile bunu özel günlerinde misafirlerine ikram ediyor yada akşam yemeği olarak tercih ediyor. Hamurlarının sıkıca sarılmasından dolayı SIKMA ismini alan bu lezzetli hamurişinin tarifi şöyle:

    [​IMG]

    Sıkma Malzemeleri:

    Bir avuç bayat ekmek

    3-4 kuru soğan

    1 büyük kase köy peyniri

    Pul biber

    Aldığı kadar un


    Sıkma Nasıl Yapılır:

    Sıkmayı yapmak için önce hamurunu hazırlıyoruz.

    Hamuru için bir avuç bayat ekmeği ıslatın ve ufalayın.

    Ardından göz kararı unu boşaltın ve yarım su bardağı su ekleyip yoğurun.

    Unu az gelirse ekleyin.

    Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde ettikten sonra dinlenmeye bırakın.

    Hamur dinlenirken iç malzemeleri hazırlayın.

    [​IMG]

    BUnun için kuru soğanları resimdeki gibi piyazlık doğrayın ve peynrinizi ufalayın.

    [​IMG]

    Ardından dinlenen hamurunuzdan bezeler yapın ve resimdeki gibi tatlı tabağı büyüklüğünde açın.

    [​IMG]

    Tüm hamurların açma işlemi bitince iç malzemeyi pişirmeye geçebilirsiniz.

    Bunun için soğanları sıvı yağda kavurun.

    [​IMG]

    Ardından üzerine hazırlayıp ufaladığınız köy peynirlerini katın.

    Pulbiberi de ekledikten sonra sıkma yapımına geçebiliriz.


    [​IMG]

    Teflon tavada açtığınız hamurları önlü arkalı yağsız olarak pişirin.

    Pişen hamuru tabağa alıp iç malzemenizden bir kaşık arasına koyun ve sıkıca sarın.

    Tüm hamurlara aynı işlemi tekrarladıktan sonra servis edebilirsiniz...

    Ceylan / Forumdaş

    NOT: Eğer misafiriniz çok olacaksa yada zamanınız kısıtlysa bu tarifi iki kişi yapmak daha uygundur. Bir kişi sıkmaları pişirirken öbürü sarma işlemini yapabilir.