Adaçayı faydaları

'Sağlık Rehberi' forumunda ismail241 tarafından 24 Mayıs 2011 tarihinde açılan konu


  1. ADAÇAYI-SAGE TEA

    Adaçayı (Salvia officinalis), dişotu ve meryemiye adları ile de tanınır. 30-70 cm boyunda olan

    bitkinin menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir. Karşılıklı olan beyaz keçeli yapraklarıgümüş

    gibi parıldar ve acımtırak, ıtırlı bir koku yayarlar. Bahçe adaçayı, güneşli bir yerde yetiştirilmelidir.


    Don olayına karşı duyarlı olduğu için, kış boyunca çam dalları ile örtülmesi doğru olur.Ülkemizde

    İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilmektedir. Bir başka cins olan çayır adaçayı

    (Salvia pratensis -Salvia tribola), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişir. Çevresine ıtırlı hoş

    bir koku yayan mavi–menekşe renkli çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir. Çayır Adaçayı (Anadolu

    adaçayı) batı ve güney-batı Anadolu'da bol olarak yetişmektedir. Anadolu adaçayından "elma yağı"

    veya "acı elma yağı" denilen yağ da üretilmektedir. Bitkinin yaprakları çiçeklenme öncesi, Mayıs-haziran

    aylarında toplanır. Etken maddelerinin doruğa ulaştığı öğlen saatlerinde toplanan yapraklar, gölgeli ve

    havadar bir yerde kurumaya bırakılır. İyice kuruduktan sonra ince kıyılarak, hava almayan kaplarda

    saklanır. Eterli uçucu yağlar, %30 Thujon, %5 Cineol, Linalol, Borneol, Salven, Pinen ve kafur,

    tanenler, triterpenoitler, flavonlar ve reçineli bileşikler içerir. Ayrıca bitkinin bünyesinde

    su, protein, karbonhidrat,kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum ve çinko

    elementlerinin yanısıra A ve C vitaminleri ile niasin (B3 vitamini) de bulunmaktadır.



    UYARILAR: Adaçayının aşırı kullanımında kan basıncı (tansiyon) yükselebilir. Hamile veya emziren

    kadınlar kullanmamalıdırlar.



    Çay Hazırlamak :



    Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış kuru yaprak, bir su bardağı dolusu kaynar suyla üstü

    kapalı olarak 10 dakika demlendikten sonra süzülür. Günde 2-3 bardak içilir. Taze bitki kullanılması

    durumunda 4-5 dakika demleme süresi yeterlidir.




    Çalkalama ve Gargara :



    2-3 tatlı kaşığı kurutlmuş ve ince kıyılmış yaprak, 2 bardak soğuk suya eklenir ve ateşe konur.

    Kaynamaya başlayınca ocaktan indirilir ve üstü kapalı olarak 15 dakika demlendikten sonra

    süzülür. Günde pek çok kere 5-10 dakika süreli gargaralar yapılır.




    Adaçayı Sirkesi :



    Geniş ağızlı bir şişe, çayır adaçayı çiçeği ile doldurulur, çiçeklerin üstüne çıkacak kadar doğal

    üzüm sirkesi eklenir ve şişe 14 gün güneşte veya sıcak bir ortamda, arada bir çalkalanarak bekletilir

    ve süzülür.Oturma Banyosu : İki avuç dolusu yaprak soğuk suda gece boyunca bekletilir. Ertesi gün

    kaynama derecesine kadar ısıtılır, 5-6 dakika demlendikten sonra süzülür ve banyo suyuna eklenir.

    NOT : Adaçayı mayıs ve haziran aylarında çiçek açmadan önce toplanır.




    Adaçayı Faydaları Nelerdir ?

    Vücudu güçlendiricidir. Hastalık sonrası güçsüzlük durumlarında yararlıdır.

    Bademcik iltihabı, aşırı terleme, farenjit, larenjit, hazımsızlık adaçayının başlıca kullanım alanlarıdır.

    Şifalı bitkiler iltihap : Boğaz ve bademcik iltihabına karşı oldukça yararlıdır.

    Boğaz rahatsızlığı, bademcik iltihabı, diş iltihapları durumlarında gargara olarak kullanılır. Günde 2-3 defa bitki çayıyla

    gargara yapılır.

    Öksürük için bitkiler : Öksürüğe iyi gelen bitkiler arasında yer alan adaçayının içinde bulunan cineol adlı madde öksürüğü

    önleyici özelliktedir. Gece terlemeleri için adaçayı etkilidir. Almanyada adaçayından ter önleyici ilaç yapılmıştır.

    Mide için şifalı bitkiler : Adaçayı mide bulantısına iyi gelir. Gaz söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcıdır

    İshal kesici etkisi adaçayı yararları arasındadır.

    Unutkanlık için şifalı bitkiler : İngilterede adaçayı ile ilgili yapılan bir araştırmada adaçayının hafıza için olumlu

    etkilerde bulunduğu,unutkanlık sorununa karşı yararlı olduğu tespit edilmiştir. Yine adaçayı bitkisinin, alzheimer

    sebebiyle azalan bir beyin kimyasalına koruyucu etkide bulunduğu belirlenmiştir.

    Kadın hastalıkları için şifalı bitkiler : Östrojen içerdiği için adaçayı kullanımı menapozdaki kadınlar için yararlıdır.

    Şeker hastalığına şifalı bitkiler : Almanyada yapılan bir çalışmada aç karnına içilen adaçayının kan şekerini düşürücü

    etkisi gözlenmiştir.

    Diş için şifalı bitkiler : Adaçayı diş dostudur. Dişleri güçlendirici ve beyazlatıcı özelliktedir. Kuru adaçayı yaprağı toz

    haline getirilerek dişlerin üzerine bastırılmak suretiyle sürülür.

    Adaçayı nasıl demlenir 2 ?

    Bitki Çayı : 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış adaçayı 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve 5 dk demlenir süzülerek içilir. ( adaçayı

    kesinlike kaynatılmamalıdır) Günde 1-2 bardak tavsiye edilmektedir.

    Adaçayının Zararları – Adaçayı yan etkileri var mıdır?

    Sürekli ve fazla miktarda kullanımdan kaçınılmalıdır.

    Düşük yapma olasılığını artıran bazı maddeler bulunduğundan dolayı hamileler kullanmamalıdır.

    Anne sütünün salgılanmasını azaltıcı özelliği bulunduğundan emziren kadınlar kullanmamalıdır.

    Bazı kişilerde kan basıncını yükseltebilir.

    Küçük çocuklara içirilmesi tavsiye edilmez.

    Konsantre adaçayı yağı içilmemelidir.