2013 yılbaşı menüleri

'Önemli Gün ve Haftalar' forumunda Aderito tarafından 3 Aralık 2012 tarihinde açılan konu


  1. Bu yılbaşında lezzetli mi lezzetli yemekleri bir araya getirerek şahane bir sofra hazırlamaya ne dersiniz? Sizin için hazırladığımız yeni yıl menüsü ile sofralarınız şenlenecek. Yılbaşının olmazsa olmaz yemeği hindiden, ağzınızı tatlandıracak enfes kurabiye tarifine kadar her şey burada!


    Yılbaşı hindisi

    Malzemeler
    1 adet hindi (7-8 kiloluk)
    1 adet portakalın suyu
    Yarım çay bardağı zeytinyağı
    1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
    1 tatlı kaşığı karabiber
    1 tatlı kaşığı tuz
    1 adet limon, portakal ya da rendelenmiş yeşil elma
    1 yemek kaşığı bal
    İç pilav için:
    4 adet kuru soğan
    4 su bardağı pirinç
    4 çorba kaşığı dolmalık fıstık
    4 çorba kaşığı kuş üzümü
    4 çorba kaşığı yenibahar
    2 çorba kaşığı tarçın
    6 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
    3 su bardağı hindi suyu
    3 su bardağı su
    2 çay kaşığı karabiber
    1 tatlı kaşığı tuz
    İki avuç kestane (Kestanenin fazla olmaması için hindi yanında ya da sadece iç pilavda kullanın.)

    Garnitür için:

    Brüksel lahanası
    Havuç
    Taze patates
    İstediğiniz kadar kestane
    2 çorba kaşığı zeytinyağı
    Sarımsak
    Kırmızıbiber

    Hazırlanışı: Temizlenmiş ve tütsülenmiş hindinin içine, 1 adet dörde bölünmüş portakalı ve 1 adet soğanı tat vermesi için yerleştirip derin bir tencere içinde haşlayın (Portakal yerine 1 adet rendelenmiş elma da kullanılabilir).

    Soğan ve portakalı çıkartıp haşlanmış hindiyi tepsiye yerleştirin. Sosu için, tuz, karabiber, 1 limonun suyu, 1 portakalın suyu, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 kaşık erimiş tereyağı ve 1 kaşık balı karıştırarak sos yapın. Sosu hindinin üstüne döküp eldivenle iyice ovalayın. Üstünü alüminyum folyoyla kaplayıp, 1 gece önceden marine edin. Ertesi akşama kadar 2-3 saatte bir, sosuyla ovarak marine etmeye devam edin. 200 dereceye ayarlanmış fırında, üstü folyoyla kaplanmış şekilde, kızarıncaya kadar 2 saat pişirin. Fırının kapağını açıp, folyoyu çıkartın.

    Hindinin haşlanmış suyuna normal su ilave ederek, 4-5 bardak suya tamamlayıp, tepsinin içine hindinin üstüne dökün. Fırın ayarını 180 dereceye indirip, folyosuz olarak 2 saat daha pişirin. 3 bardak haşlanmış hindi suyunu pilava eklemek için ayırın.

    Pirinci ılık suda 30 dakika bekletin, yıkayıp, süzün. Üzümleri ılık suda bekletip, şişmesini sağlayın. Fıstıkları yağsız tavada kavurarak pembeleştirin. Doğranmış soğanları yağ ile kavurun. İçine pirinci atıp 20 dakika ağır ateşte kavurmaya devam edin. Fıstığı, yenibahar, tarçın, kuşüzümü, karabiber ve tuzu soğanlarla kavurduğunuz pirince ilave edin. Ayrılan hindi suyunu normal su ilave ederek 6 su bardağına tamamlayın ve kısık ateşte pilavı pişirin. Kapağını açmadan dinlendirin.

    Taze patatesleri haşlayıp, zeytinyağı, sarımsak ve kırmızıbiberle kavurun. Havuç ve Brüksel lahanasını da ayrı ayrı olarak limon damlatılmış, kaynamış suya atarak 10 dakika haşlayın. Çizilmiş kestaneleri yıkayıp haşlayın. Hindiyi sunulacak tepsiye alıp iç pilavla doldurun. Tepsiyi tekrar fırına koyup kestaneler sertleşene kadar pişirin. Kalan pilavı ve garnitürü ayrı bir serviste ya da hindi tepsisinin içine yığarak servis edin.

    Not: İç pilav içine isteğe göre, kuşbaşı yapılmış kuzu ciğeri ve taze badem de ekleyebilirsiniz.





    Patates Kroket




    3-4 adet orta boy patates
    Yarım su bardağı un
    Yarım su bardağı galeta unu
    2 yumurta
    1 tatlı kaşığı nişasta
    2-3 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peynir
    1 yumurtanın sarısı
    Tuz
    Karabiber
    Kızartma yağı
    Hazırlanışı: Patatesleri iyice haşlayıp rendeleyin. Üzerine 2 yumurta, nişasta, karabiber, beyaz peynir ilave edin ve tüm malzemeyi iyice yoğurun. Hamur kıvamına gelen patatesten ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ister yuvarlayarak isterseniz silindir şeklini verin. Şekil verdiğiniz topları önce una sonra çırpılmış yumurta sarısına, en sonunda da galeta ununa bulayın. Derin bir tavada kızdırdığınız yağın içine una bulanmış topları yerleştirin ve ara sıra ters düz ederek kızartın.






    Yılbaşı kurabiyesi


    Malzemeler
    2 yumurta
    250 gram margarin
    1,5 su bardağı pudra şekeri
    1 çay bardağı sıvı yağ
    1 paket vanilya
    1 paket kabartma tozu
    Aldığı kadar un
    Süslemek için beyaz çikolata
    Hazırlanışı: Margarin ve pudra şekerini karıştırarak krema kıvamına gelene kadar yoğurun. Pudra şekeri, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip yoğurmaya devam edin. Ardından yavaş yavaş ve eleyerek unu ekleyin, elinize yapışmayacak şekilde bir hamur elde edeceksiniz. Daha sonra tüm sıvıları (yumurta ve sıvıyağ) bu karışımın içine katın. Tekrar yoğurduktan sonra hamuru açın. Yılbaşına özel (ağaç, kar vb.) kalıplarla şekil verin. Tepsinin üzerine yağlı kağıt koyun ve hazırlayıp, şekil verdiğiniz ürünleri üzerine dizin. 180 derecelik fırında 15-20 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Erittiğiniz beyaz çikolatayla resimdeki gibi süsleyebilirsiniz.




    Ev Yapımı Limonata




    Malzemeler
    8 limon
    1-2 su bardağı soğuk su
    2 su bardağı toz şeker
    Buz
    Nane yaprağı

    Hazırlanışı: Limon kabuklarını geniş bir kaba rendeleyin. 6 adet limonun kabuklarını soyduktan sonra küp şeklinde doğrayın ve rendelediğiniz limon kabuklarına ilave edin. Toz şekeri ekleyin. Elinizle limonları ovun ve iyice sularının çıkmasını sağlayın. Kalan iki limonun suyunu sıkın ve bu karışıma ilave edin. Limon parçalarını ve kabuklarını ayırmak için karışımı tel süzgeçten geçirin. Limon suyunun içine soğuk su ekleyin. Nane yaprağı ve limon dilimiyle servis edebilirsiniz.
    Afiyet Olsun